Aktywne Wpisy
![tesknilam_](https://wykop.pl/cdn/c0834752/bcea66e7d5a2262af70d4aec323a3608061c6424328ad88f609a88251fdd5ce0,q60.jpg)
tesknilam_ +76
Nie umiem pogodzić się z faktem, że nie jestem nikomu potrzebna. Mówiłam znajomym, że mogą do mnie dzwonić, radzić się, że jak coś to jestem.
Tylko co z tego, że to mówiłam, jak nikt nie korzystał. Mówiłam nie raz, że niektórzy ludzie są dla mnie ważni, mi bliscy, a oni tego nie odwzajemniali.
Życie aby umrzeć to nie jest życie. To wegetacja i nic więcej. Jak nie ma dla kogo istnieć, to
Tylko co z tego, że to mówiłam, jak nikt nie korzystał. Mówiłam nie raz, że niektórzy ludzie są dla mnie ważni, mi bliscy, a oni tego nie odwzajemniali.
Życie aby umrzeć to nie jest życie. To wegetacja i nic więcej. Jak nie ma dla kogo istnieć, to
dlugiespanko +320
tak właściwie jak przejebią wybory to co powiedzą w telewizji xD? jak to może wyglądać? dadzą czarno biały ekran i smutny jarek powie że to koniec polski czy co?
#tvpiscodzienny #tvpis #bekazpisu
#tvpiscodzienny #tvpis #bekazpisu
Większość ludzi jednak zdaje sobie sprawy, jaka była cena tego propagandowego zwycięstwa. A była to niemal całkowita anihilacja sił Wietkongu. Do ataku zostały rzucone wszystkie siły partyzantki, które pomimo zajęcia kilku ważnych budynków i zrobienia dużego wrażenia zostały wybite do nogi.
Ofensywa Hamasu ma z pewnością też tylko cel propagandowy - nie mogą liczyć na faktyczne zajęcie jakiegokolwiek terytorium. Mają za mało ludzi i sprzętu. Co najwyżej zadadzą wojskom i cywilom Izraela straty niespotykane od lat.
Nie mogą też spodziewać się pomocy z zewnątrz - gdyby tak było atak już by nastąpił. Nic dziwnego - dla sąsiadów zniszczenie Izraela albo nie jest już tak ważne jak kiedyś (Egipt, Jordania), albo są zbyt słabi wewnętrznie (Liban, Syria).
Nie doda to im też pomocy z innych krajów, nawet Arabia Saudyjska ostatnio przymierza się do normalizacji stosunków z Izraelem. Jedyne państwo, które może realnie pomóc Hamasowi to Iran - który pomimo pieniędzy i wsparcia Rosji jest osłabiony protestami i jest izolowany międzynarodowo (nie wspominając o tym, że jest otoczony krajami albo wrogimi albo niechętnymi).
Jedyne logiczne wytłumaczenie rozpoczęcia tej operacji to chęć wewnętrznego wzmocnienia władzy Hamasu w strefie Gazy, możliwie rozszerzenie jej na obszar Zachodniego Brzegu. Ludność w Strefie Gazy biednieje, władza nie radzi sobie z korupcją, nie można wszystkich problemów zrzucać na Złych Żydów. Duża ofensywa zrobi z bojowników bohaterów a z zabitych podczas odwetu męczenników. Zaspokoi to twardogłowych domagających się akcji, a umiarkowanym, którzy chcieliby pokoju zamknie usta, bo wyszliby na zdrajców.
Ostatecznie nie wiele się zmieni - Gaza dalej będzie odizolowana, na zachodnim brzegu Jordany dalej będzie rozwijać się osadnictwo, porozumienia pokojowego nie będzie.
Tylko trochę szkoda tych wszystkich ludzi, którzy zginą w międzyczasie i zasobów, które pójdą na zbrojenia zamiast coś pożytecznego.
#izrael #palestyna #wojna
@Shuwaks: skutkiem będzie rozjechanie Strefy Gazy.