Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#uk #inwestowanie

poniewaz nie za bardzo mam pojecie o inwestowaniu hajsu a juz dawno powinienem byl ulokowac czesc zalegajacej gotowki to mam takie pytanie. juz tegoroczny limit ISA wykorzystalem, lokujac 20k na koncie oszczednosciowym. obecnie daje 4.7% wiec nie jest zle. z tego co czytalem w jednym roku podatkowym mozna otworzyc tylko jeden typ ISA (choc teoretycznie nie otwieralem kolejnego w tym roku, a po prostu wrzucilem kolejne 20k do konta, ktore zalozylem w zeszlym roku podatkowym). rozumiem tez, ze nie moge srodkow obecnie bedacych w cash ISA przeniesc do S&S ISA. chcialbym do kwietnia przyszlego roku, kiedy bede mogl znowu wrzucic 20k, inwestowac powiedzmy £1000-1500 co miesiac w ETF na vanguard. I tu dochodzimy do mojego pytania - czy te kilka tysiecy, ktore przez ten czas zgromadze w ETF, bede mogl pozniej po prostu przeniesc do S&S ISA rowniez w vanguard?
mam nadzieje, ze nie nagmatwalem zbyt mocno.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie można przenosić instrumentów do ISA, to musi być wpłata gotówki. Będziesz musiał najpierw sprzedać fundusze i dopiero zrobić wpłatę na ISA. Wyjątkiem są jedynie akcje pozyskane w ramach pracowniczych programów udziałowych zaakceptowanych przez HMRC gdy kończysz zatrudnienie. Je można po spełnieniu określonych warunków włączyć do S&S ISA jako stock.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @chemik_kieszyk: dziekuje, to nawet ma sens, bo przeciez trzeba jakos podatek naliczyc od potencjalnego zysku/straty do momentu przejscia do ISA. teoretycznie moglbym poczekac ten rok i wrzucic jendorazowo 20k, juz tym razem w S&S ISA, ale jakos nie chce ladowac calej kasy na raz w fundusze bo w razie dolkow beda dupy bardziej boleli ;) rownie dobrze moge przez nastepne kilka miesiecy ladowac po 2k
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z cash ISA do innych ISA można przenosić bez problemu, tylko muszą to być środki wpłacone w poprzednich latach podatkowych, nie trzeba wszystkiego na raz. Zresztą jak chcesz trzymać gotówkę, to możesz to robić u brokera w ramach S&S ISA albo kupić money market fundy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @chemik_kieszyk: musze sie dobrze w to wszystko wczytac. mam pewne obawy, ze w banku w ktorym mam obecnie cash ISA moge robic jedynie transfer calosci, ale to musze jeszcze sprawdzic.
mam tylko w glowie cos takiego, ze chyba w jednym roku podatkowym mozna otworzyc tylko jeden nowy ISA czy cos w tym stylu? w sensie, ze na przyklad nie moge sobie otworzyc cash ISA w jednym banku, wplacic 5k, potem w drugim banku, znowu wplacic 5k, w trzecim banku, znowku wplacic 5k i mimo, ze wciaz jestem ponizej 20k, to chyba tak nie mozna.
no i teraz sie obawiam, ze skoro juz wplacilem 20k na samym poczatku roku podatkowego do cash ISA i zaczne cos kombinowac z otwieraniem S&S ISA to HMRC zglupieje i strace te moja kwote wolna ;/
natomiast co do trzymania gotowki u brokera to troche bez sensu, bo w cash ISA przynajmniej robi te glupie, ale pewne 4.7% rocznie. natomiast w S&S ISA prowizja wynosi 0.15% plus prowizje zaleznie od wybranych funduszy, wiec na trzymaniu gotowki wrecz sie
  • Odpowiedz