Aktywne Wpisy
Verae +23
#gonciarz chyba tu jeszcze tego nie było na tym tagu
i w sumie nadal nie wiem, jakie tu są zarzuty i co takiego gonciu zrobił tej lasce, o której mowa na screenach.
i w sumie nadal nie wiem, jakie tu są zarzuty i co takiego gonciu zrobił tej lasce, o której mowa na screenach.
SmugglerFan +80
Jakie to ma odbicie w rzeczywistości? - Łatwo to pokazać w sferze budżetowej, gdzie płace rosną dużo wolniej niż najniższa krajowa. W tym roku płaca minimalna rośnie 19,6 procent, a pensje w sferze budżetowej rosną 7,8 procent - stwierdził Kamil Sobolewski.
Jak dodał, jeszcze kilka lat temu praktykant w urzędzie skarbowym mógł zarabiać 1,6 tysiąca złotych, osoba z dwuletnim doświadczeniem 1,9 tys. zł, a kierownik zespołu 2,8 tys. zł. - Od tamtej pory płaca minimalna zagalopowała się do 3,6 tysiąca złotych, a w przyszłym roku wzrośnie do 4,3 tysiąca złotych. To oznacza, że osoby, które mają dużo mniejsze kompetencje, nie kształciły się dodatkowo, nie robiły kursów, nie mają studiów specjalistycznych, nie wzięły odpowiedzialności za budżet, za ludzi, za wyniki, zaczynają zarabiać niemalże tyle samo, co kadra kierownicza - wyjaśnił ekonomista.
Jego zdaniem za sprawą szybkich podwyżek płacy minimalnej następuje spłaszczenie wynagrodzeń, przy którym osoby o wyższych kompetencjach w coraz większej liczbie zawodów zaczynają sobie zadawać pytanie: po co mi to było? - Po co dodatkowe lata studiów, kursy, znajomość języków obcych, skoro i tak zarabiam dwieście złotych więcej od tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pracą? - stwierdził.
Kamil Sobolewski dodał, że taka sytuacja rodzi ryzyko emigracji z kraju za pracą niektórych grup osób, zwiększa prawdopodobieństwo pracy na czarno, zwolnień osób o niższych kwalifikacjach, ale także podnosi inflację. - Polska będzie miała dziewiątą najwyższa płacę minimalną w Unii Europejskiej. Prześcigniemy wszystkie kraje regionu, które są bogatsze. Płaca minimalna w Polsce osiągnie w przyszłym roku 53 procent średniej płacy. Nie znam kraju, gdzie płaca minimalna jest wyższa niż te 53 procent - stwierdził.
#ciekawostki #polska #wiadomosci #inflacja #pis #bekazpisu