Wpis z mikrobloga

Bawił się ktoś w overclocking? Potrzebuję pomocy, a mianowicie wnioskując po temperaturach doszedłem do 4.6ghz 40 cache na i7 9700k jak dam więcej ghz to już temperatury wyższe, limity mam na maxa ustawione long i short oraz voltage offset na 50, przepływ mam słaby powietrza w pc i pasty nie zmieniałem od 4 lat więc zostane na tych chyba 4.6 ghz ale chciałbym zapytać czemu pojawiają się u mnie sekundowe wzrosty temperatur przy np włączaniu aplikacji itd, czy jest to ten intel speed boost technology? Jeżeli tak to wyłącze go ponieważ ustawiłem tym razem chłodzenie sensory pod cpu package zamiast coolant i jak wleci na chwile na 70 stopni to jest na sekunde głośniej w pokoju.
Poza tym czy na coś jeszcze musiałbym zwrócic uwagę, co mogę zmienić poprawić?
płyta główna z390 pro 4 as rock, 32gb ram ddr4
#pcmasterrace #overclocking #pc #gry #komputery
Tuckii - Bawił się ktoś w overclocking? Potrzebuję pomocy, a mianowicie wnioskując po...

źródło: Screenshot_4

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tuckii: mam I5 9600k i cały czas działa mi na 4,7 GHz na stockowej wodzie od nzxt. Temperatua max 68° w stresie. Najwięcej wyciągnąłem 5,3, ale nawet po obniżeniu V grzał się już srogo. Kombinuj, wbrew pozorom nie tak łatwo procka uśmiercić. I na świeżej paście, do ciężkiej cholery!
  • Odpowiedz