Aktywne Wpisy
TrudnyMinus +4
Rosja jest ogromna, wiadomo że nie są w stanie bronić całych swoich terytoriów - brakuje ludzi. Z drugiej strony, tylko tym co mają w samym Kaliningradzie mogliby 3/4 Polski podbić... ale wykopek jeden z drugim dalej będzie się wyśmiewał, bo największy kraj na świecie nie jest w stanie bronić swojego każdego metra kwadratowego.
#ukraina #wojna
#ukraina #wojna
panzerfucker +153
Zakupiłem dzisiaj Time's Up! Na naszych czwartkowych spotkaniach z planszówkami od razu przetestowałem :) Graliśmy w 10 osób i na prawdę dawno się tak nie uśmiałem. Może po kolei... o co w tej grze chodzi?
Są to swojego rodzaju kalambury. Do dyspozycji mamy 220 kart z postaciami z ogólno pojętego świata popkultury, literatury, filmu, gier itp. Karty są podzielone na pół (niebieski i żółty kolor) Zółty - łatwiejsze postacie, Niebieski - trudniejsze. Daje nam to 440 naprawdę różnych postaci, od Conana Barbarzyńcy po Kasię Cichopek :) Gra się w parach (bądź w 3 osobowych drużynach) Celem jest odgadnięcie jak największej liczby postaci w przeciągu 30 sekund (dołączona jest mała klepsydra) Z puli 220 kart wyciągamy 40 + 2 karty za każdego gracza, np grając w 10 dawało to 60 kart. Najtrudniejsze w całej grze jest to, że Musimy podać także imię postaci! np. Ktoś podaje taki opis: Wynalazł alfabet, używany przy komunikacji telegrafem... Morse? No Morse! Ale Jak on miał na imię?! :D
I runda:
Opisujemy daną postać zdaniami. Osoba/osoby z którymi jesteśmy w drużynie odgaduje. Opisuje się ją do skutku. W pierwszej rundzie nie możemy powiedzieć, że się nie wie i dobrać kolejnej karty. Po upływie 30 sekund kończy się tura i rozpoczynają kolejni gracze. Pierwsza runda trwa, aż odgadnie się wszystkie postacie.
II runda
Pula kart ta sama. Teraz postać musimy opisać tylko jednym słowem! Druga różnica jest taka, że jeśli się nie zgadnie to odkładamy kartę i dobieramy inną.
III runda
Zasady jak w drugiej tylko, że pokazujemy postać. Dopuszczone onomatopeje, ale zabronione jest nucenie :D
Graliśmy około 2 godzin! Ale było to spowodowane sporą liczbą graczy. Gra jest dla 4-12 osób, Raczej 15+ bo myślę, że młodsi nie będą znać sporej liczny postaci. Gra idealna na imprezy! nawet jeśli ktoś nie bierze w niej udziału to i tak będzie się nieźle bawił. Cena jest rewelacyjna bo gra kosztuje tylko 60 zł. W porównaniu z np. Taboo (podobna gra tylko, że od Hasbro) Kosztuje ponad 100 zł ;)
@thekes: Taki Sabotażysta kosztuje chyba z 40 zł... a to same karty i nic więcej :D Tutaj fajny woreczek w którym mieszczą się wszystkie karty, klepsydra, instrukcja i książeczka z króciutkimi opisami postaci :) Fajne rozwiązanie jeśli chcemy ją zabrać na wakacje, wrzuca się do plecaka i jest :D
@AnnMari http://www.planszomania.pl/imprezowe/2548/Party-Alias.html Wygląda na bardziej skomplikowane i szerszy zakres haseł. Tylko, że pokazać słonia, a Monikę Olejnik to spora różnica :D zapewniam, że przy Olejnik będzie więcej śmiechu. Jak będę miał okazję to w to z chęcią zagram.
ĿĿĿĿĿĿĿhttp://www.planszomania.pl/imprezowe/4135/Times-Up.html nawet taniej można dostać :P
@n0rex 120zł już bym na pewno nie dała! :D
@AnnMari: Rebel drogi ;) w mniejszych sklepach można dostać gry naprawdę tanio. Ja osobiście zaopatruję się u znajomego bo otworzył swój sklep stacjonarny.