Wpis z mikrobloga

Co oznacza jak ktoś non stop nadużywa Twojego imienia do każdej swojej wypowiedzi, czy jak woła nawet wtedy kiedy w pomieszczeniu jesteście tylko wy (tzn Ty i ta osoba) i nikogo innego oprócz was nie ma? Ta osoba ma Cie za debila? Bo przeważnie zwraca się do kogoś bezosobowo, nie trzeba do każdego zdania stosować czyjeś imie

#psychologia #pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
o ile nie jest nagminnie stosowane, ma to skupiac uwage na wypowiedzi, czy nadac charakter rozkazu. Upraszczajac zabieg ten ma na celu sprawic, by wiadomosc jeszcze bardziej trafila do odbiorcy
  • Odpowiedz
@ren-downhill: Czyli to ja nadinterpretuje takie zachowanie? Tylko czemu wewnętrznie irytuje mnie kiedy ktoś używa mojego imienia? Raz, drugi, trzeci nic sie nie dzieje, ale jak ktoś nadużywa tego to mnie to wkurza ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Czloneknarodu wydaje mi sie, ze chodzi wlasnie o to co opisalem. Rozmowca zwraca sie bezposrednio do ciebie, aby jego przekaz do ciebie trafil. Nagminne uzywanie tego zabiegu sugerowaloby, ze uwaza cie za idiote. Wazna jest tu takze intonacja glosu. Osobiscie mysle, ze nie zdaje sobie sprawy z tego, ze cie irytuje. Zwroc mu uwage, albo lepiej zapytaj czemu to robi.
  • Odpowiedz
@ren-downhill: No jak np przykładowo masz na imię Janek i ktoś Cie woła w taki sposób, podniesionym głosem "Janek" [tu chwila przerwy jakby ta osoba wyczekiwała Twojej reakcji] i dopiero jak odpowiesz, to mówi co chce, a niekiedy robi tak samo kiedy woła i jak odpowiesz to chce byś podszedł do niego i dopiero wtedy mówi co chce, bo inaczej nie chce powiedzieć
¯\(ツ)/¯ a jak przykładowo się nie odezwiesz, to
  • Odpowiedz
@Czloneknarodu: Jedną z opcji jest, że usłyszał, że mówienie do kogoś po imieniu to wyraz szacunku i ludzie lubią, gdy mówi się do nich po imieniu. Zwyczajnie źle zrozumiał i przesadza - nie zrozumiał, że to tyczy się osób nowopoznanych lub spotykanych sporadycznie.
  • Odpowiedz