Wpis z mikrobloga

#gotowanie #gotujzwykopem Próbuje zoptymalizować czas poświęcany na zdrowe gotowanie. Wykminilem, że mogę wziąć naczynie żaroodporne i #!$%@? tam wszystko co chce zjeść dzisiejszego dnia. Różne warzywa, różne rodzaje mięs. Tylko skąd mam wiedzieć ile czasu to ma się piec i w ilu stopniach? Na dodatek taki kurczak raczej potrzebuje innej ilości czasu niż wołowina? Help
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kochamajfony: max 80-90zl kosztuje 3k kcal. Nie wiem co rozumiesz przez "optymalizacje czasowa" jak myslisz o gotowaniu dla jednej osoby, jezdzeniu do sklepow itp... to sie kupy nie trzyma. Wiecej czasu oszczedzisz zostajac godzine dluzej w pracy
  • Odpowiedz
@kochamajfony: Długość pieczenia w danej temperaturze zależy od wielkości kawałka mięcha.
Jeśli ułożysz tam udka z kurczaka, to upieką się szybciej niż 3 kilo karkówki.
Przede wszystkim, zaleciłbym zakup też rękawów do pieczenia.
Mięso z warzywami wkładasz w taki rękaw, ustawiasz jakieś 160-180 stopni i pieczesz.

W przypadku mniejszych kawałków mięsa (tak do 1-1.5 kilograma) zazwyczaj wystarczy 1-1.5 godziny, ale radziłbym raczej sprawdzanie konkretnych przepisów dla konkretnych potraw. W takich
  • Odpowiedz
Nawet jakby np różne mięsa wymagały różnego czasu to wystarczy włożyć w dwa różne rękawy

@kochamajfony: Oczywiście, ale dobrze, że masz naczynie żaroodporne, bo nie polecam kładzenie takiego rękawa bezpośrednio na blasze piekarnika.
Najbardziej polecam udziec z indyka, z takiego rękawa wychodzi przepyszny!
Ale schab też zrobisz, karkówkę zrobisz, kawałki kurczaka zrobisz...
Warzywa też możesz dorzucić.
  • Odpowiedz
@kochamajfony: Kup sobie slowcookera, jedzenie z niego jest zajebiście smaczne. W dodatku możesz załadować michę rano, włączyć, pójść do pracy i na wieczór będzie akurat gotowe. Wolnowar nie spali ci chaty, a jedzenie nie będzie przypalone.
Jedyny minus to czas przygotowania posiłku i to, że zapach sprawi, że będziesz wciąż głodny.
  • Odpowiedz