Aktywne Wpisy

ograniczona +157
#slubodpierwszegowejrzenia pa jakiego mam zegarka
źródło: image
Pobierz
Ana77 +9
Jak się oduczyć tego fatalizmu? Mam 34 lata i od lat wydaje mi się, że nic w życiu mnie nie czeka - nic dobrego. W sensie, że już minął czas na ułożsnie sobie życia. Chciałabym mieć ten optymizn, że jeszcze będzie fajnie. Im się jest starszym tym bardziej doskwiera samotność, może dlatego. Właśnie standardowo sobie popłakuje nad swoim życiem i jego bezsensem. W każdym razie mając taki nastrój nawet nie próbuje niczego

Dzisiaj chcę Wam zaprezntować terminal XTerm. Jest on instalowany domyślnie chyba w każdej dystrubucji systemów, które pracują pod XServer. Pierwszy kontakt z XTermem nierzadko bywa ostatnim z powodu domyślenj konfiguracji pozbawionej nawet antialiasingu czcionek.
Chcę Wam pokazać, że ten lekki program można fajnie skonfigurować oraz podzielić się z Wami konfiguracją. Na zrzucie ekranu kilka XTermów uruchomionych jednocześnie.
Jeżeli szukasz lekkich programów do swojego systemu, zdecydowanie polecam XTerma.
Tutaj konfiguracja https://github.com/WikanGita/Education-Examples/tree/main/XTerm
A tutaj screenshot:
źródło: screenshot
Pobierz@fervi: Prawda.Ale ja narazie nie przesiadam się na Waylanda. Na ten moment X daje mi więcej możliwości.
@L3gion: Np. stary laptop. Ja mam takich kilka. A i uwielbiam minimalistycazne oprogramowanie, więc XTerma używam również na silniejszych maszynach.
@quzo82: PowerShell jest nie tylko bardziej szpetny co i mniej wygodny od takiego basha czy Pythona. Nie wiem co w nim niby takiego ładnego.