Wpis z mikrobloga

Macie może jakieś sugestie co do tego builda? Preferowany po prawej, ale chciałem zobaczyć o ile taniej wyjdzie na am4. Niby 2,5k taniej ale w sumie chyba nie warto, co myślicie?
Pytania są dwa, czy platforma intela w którychś tych pieniądzach byłaby coś w stanie zaoferować, oraz czy nie #!$%@?ć tego 4070ti do am4 i "nazwać to dniem"?
Będę kupował na jesień.
#pcmasterrace #komputery #pytanie
interpenetrate - Macie może jakieś sugestie co do tego builda? Preferowany po prawej,...

źródło: obraz_2023-06-24_103111768

Pobierz
  • 17
@hieronimgieroslawski: czyli w ogóle wyjść z platformy amd? hmm jak patrzę ceny (550+450) czyli 1k to w sumie tak samo jak am4, ciekawa opcja
@ReeceWithouterpoon hmm czyli w ogóle walić kupowanie jakichś innych podzespołów mocniejszych, tylko maksymalizować kartę wszelkim kosztem? tzn. ten 4070ti już by mi chyba starczył. Jest sens tyle dopłacać do 4080? One już chodzą tak po 5k
@interpenetrate: 5600 wystarczy ci na całą obecną generację. Jedyne gdzie będziesz dostawać po dupie to wydajność GPU. Jedyny przypadek kiedy chciałbyś dołożyć do CPU zamiast GPU to niskie rozdzielczości i wysoki FPS. No i kup dysk przynajmniej 1tb. A czy jest sens tyle dopłacać? Nie, bo lepiej wziąć Radeona 7900 albo od razu 4090. Ale jeśli trafisz na tanie 4080 to bierz.
@interpenetrate taki monitor to must have dla Ciebie? moze z tymi kartami lepiej pojsc w 2K (2560x1440) do grania i drugi biurowy jako dodatkowy?

Polecam ten styl zycia, karta tak szybko nie dostaje #!$%@? w nowych grach :)
niskie rozdzielczości i wysoki FPS

@ReeceWithouterpoon: nie to u mnie odwrotnie, rozdzielczość wysoka bo 1440p i to jeszcze nie na normalnym monitorze a tym szerokim gdzie będzie trzeba więcej obliczać. Czyli bardziej proponujesz am4 i 4070ti do niej albo 4080 jak znajdę tanio czyli okolice 4k? czy ile by musiała kosztować?

@Kuriozal nie rozumiem CIę tak dokłądnie, ale raczej tak, ja to kupuje stricte do gier, potem sprzedam
@Kuriozal: tzn. z tego co patrzyłem po wszelakich filmach na yt, po to biorę rtx, żeby jeszcze taka 4070ti spokojnie wystarczała, nawet na ultrawide. Myślę że będzie ok, po testach nie zauważyłem żeby mi coś tam nie odpowiadało. Nie no, FG, DLSS to dużo daje jednak
@ReeceWithouterpoon: tzn. tak, rtx4080 używka za 5k to za dużo.
4070ti za max 3,5k to jeszcze ok a postaram się coś bliżej 3k.

chyba pójdę w 7600. na zimę może ceny jeszcze bardziej spadną, może wezmę na firmę to będzie na am5 już i gites a cenami netto to spadnie cena trochę