@aczutuse nie wiem jak ludzie mogą na sen brać ssri czy snri. Mnie to tak speeduje, że mała dawka przy zerowej tolerancji i kolejne dwie doby śpię po 3h. Jakbym szczura fety przytulił
@aczutuse: Obstaję przy swoim "Substancją czynną preparatu jest chlorowodorek trazodonu. Należy on do leków z grupy SSRI - inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Jednocześnie jest też antagonistą receptorów 5-HT2, których uaktywnienie powodować może bezsenność, pobudzenie psychoruchowe, lęk oraz zaburzenia w sferze seksualnej."
@przegrywam_przez_miasto: Ano, to pierwsze uderzenie daje speeda, później się uspokaja. Niby nie jest to zalecane, ale zdarza mi się brać SNRI doraźnie, właśnie żeby mnie wybudzić z apatii. Przy dwubiegunówce ze stanu depresyjnego można wejść w mały epizod manii, który jednak jest przyjemniejszy, chociaż też potencjalnie niebezpieczny.
@aczutuse: Widzę, że zdania w sieci są podzielone :D Ale faktycznie, ma on wg wiki swoją osobną grupę SARI, ale w dalszym ciągu działa na serotoninę. Wiki: While trazodone is not a true member of the SSRI class of antidepressants, it does still share many properties of SSRIs.
I reddit: SARIs have similar action on transporters as SSRIs, with the additional effect of "hitting" serotonin receptors and possibly dopamine receptors, depending on the specific
@HabaHabaczynski: zupelnie ianczej se dziala trittico od SSRI. trittico to Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne sa tez inne leki robiace cos z serotonina na depresje co tez nie naleza do ssri jak np. doksepina
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#przegryw
Niby nie jest to zalecane, ale zdarza mi się brać SNRI doraźnie, właśnie żeby mnie wybudzić z apatii. Przy dwubiegunówce ze stanu depresyjnego można wejść w mały epizod manii, który jednak jest przyjemniejszy, chociaż też potencjalnie niebezpieczny.
"trittico nie należy do grupy SSRI"
While trazodone is not a true member of the SSRI class of antidepressants, it does still share many properties of SSRIs.
I reddit:
SARIs have similar action on transporters as SSRIs, with the additional effect of "hitting" serotonin receptors and possibly dopamine receptors, depending on the specific
sa tez inne leki robiace cos z serotonina na depresje co tez nie naleza do ssri jak np. doksepina