Wpis z mikrobloga

@aczutuse: Obstaję przy swoim "Substancją czynną preparatu jest chlorowodorek trazodonu. Należy on do leków z grupy SSRI - inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Jednocześnie jest też antagonistą receptorów 5-HT2, których uaktywnienie powodować może bezsenność, pobudzenie psychoruchowe, lęk oraz zaburzenia w sferze seksualnej."
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: Ano, to pierwsze uderzenie daje speeda, później się uspokaja.
Niby nie jest to zalecane, ale zdarza mi się brać SNRI doraźnie, właśnie żeby mnie wybudzić z apatii. Przy dwubiegunówce ze stanu depresyjnego można wejść w mały epizod manii, który jednak jest przyjemniejszy, chociaż też potencjalnie niebezpieczny.
  • Odpowiedz
@aczutuse: Widzę, że zdania w sieci są podzielone :D Ale faktycznie, ma on wg wiki swoją osobną grupę SARI, ale w dalszym ciągu działa na serotoninę. Wiki:
While trazodone is not a true member of the SSRI class of antidepressants, it does still share many properties of SSRIs.

I reddit:
SARIs have similar action on transporters as SSRIs, with the additional effect of "hitting" serotonin receptors and possibly dopamine receptors, depending on the specific
  • Odpowiedz
@aczutuse: Biorę trittico od 3 miesięcy i przysięgam, że nie mogę po tym spać. Dostawałem różne leki nasenne, nic nie pomaga oprócz ketrelu... masakra
  • Odpowiedz