Aktywne Wpisy

DontDoThis +14
Dostałem dziś 2 możliwości pracy
1 Mechanik maszyn komunalnych (traktory, zamiatarki)
Plusy i minusy:
+ stała stawka 25zł netto na start
+ jestem sam, nikt mnie nie kontroluje
+ proste prace typu wymiany reflektorów, elementów
- brudna praca w nieładnym zakładzie
- 4km od mieszkania
2 Typ od dzwonienia z fotowoltaiki
Plusy i minusy:
+ 1.5km od mieszkania, dojazd autobusem
+ ładne biuro
- zarobek tylko z prowizji, ale to 100zł za
1 Mechanik maszyn komunalnych (traktory, zamiatarki)
Plusy i minusy:
+ stała stawka 25zł netto na start
+ jestem sam, nikt mnie nie kontroluje
+ proste prace typu wymiany reflektorów, elementów
- brudna praca w nieładnym zakładzie
- 4km od mieszkania
2 Typ od dzwonienia z fotowoltaiki
Plusy i minusy:
+ 1.5km od mieszkania, dojazd autobusem
+ ładne biuro
- zarobek tylko z prowizji, ale to 100zł za

Sz23_ +2
Wyceniłem taska na 5SP, będę robić coś w nowym repozytorium, migracja jednej usługi SOAP na RESTa gdzie będzie to zaciągane z dwóch innych mikroserwisów. Planuje jeszcze cache zrobić. No i dzisiaj zacząłem w tym grzebać no i myślę że bez darmowych nadgodzin powininen w piątek zrobić Pull Request pod koniec dnia. Przed chwilą do mnie Product Owner po Administracji pisze prywatnie czy zdążę się jednak wyrobić do czwartku. To normalne zachowanie w

Telegram bardzo utrudnia tłumaczenie treści na desktopie. Można sobie z tym częściowo poradzić.
Mój sposób. Instrukcja dla Edge i Chrome. Ja testowałem na MS Edge.
1) Instalujemy dodatek:
https://chrome.google.com/webstore/detail/enable-right-click-for-go/ofgdcdohlhjfdhbnfkikfeakhpojhpgm
2) Logujemy się na telegram web, wchodzimy na kanał telegramowy, który chcemy tłumaczyć
3) Dodatek "Włącz prawy przycisk myszy" ustawiamy na ON
4) Wchodzimy w devtools (F12) potem zakładka konsola, wklejamy kod i dajemy enter. Kod usuwa z HTML bieżącej strony atrybuty zakazujące tłumaczeń i zaznaczenia akapitów.
var elements = document.querySelectorAll('[translate="no"], .no-selection, .notranslate');for (var i = 0; i < elements.length; i++) {
elements[i].removeAttribute('translate');
elements[i].classList.remove('no-selection', 'notranslate');
}
5) zaznaczamy wybrany akapit cyrylicą
6) Klikamy myszą w belkę okna
7) Wciskamy Shift+F10 i z menu kontekstowego wybieramy "Przetłumacz zaznaczenie na polski" (nie wiem czy Chrome to ma. Edge tak).
8) Zaznaczenie powinno zostać przetłumaczone
Sposób jest bardzo nieidealny, telegram szybko wykrywa, że zmodyfikowaliśmy DOM i przestaje ładować nowe posty, wtedy trzeba odświeżyć stronę. Nie wiem, czy można dostać za to bana, może tak, więc wasze ryzyko.
Jak ktoś zna lepszy sposób na tłumaczenie ruskiego i ukraińskiego telegrama na PC to chętnie się dowiem.
#ukraina #wojna #telegram #rosja
Może koledzy z #javascript napiszą lepszy skrypt ;)
źródło: msedge_bhWSIMplwm
Pobierzźródło: msedge_Dln2PL8hSS
PobierzPewnie chodzi o prywatność, bo trzeba wysłać treść do chmury.