Wpis z mikrobloga

co jest nie tak z polskimi producentami?
w każdym sklepie można kupić oryginalny parmezan, cheddar, czasami chorizo, ale prawdziwego oscypka nie idzie dostać.
  • 2
@pokpok: może chodzi o ochronę nazwy?

Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka (m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na 40%) oraz gminy, w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października. Powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm
@pokpok: Może dlatego, że oryginalny oscypek jest 3 razy droższy i mało kto kupowałby ser za 150zł/kg a markety nie będą trzymały miejsca na coś, co im schodzi okazjonalnie. W jakiś luksusowych delikatesach czy specjalistycznych sklepach z serami powinieneś dostać.