Aktywne Wpisy
Makavlani +43
Myśleliście, że już widzieliście jaką karma potrafi być suką? To mało widzieliście. Otóż nieodżałowany bolszewik, który kilka dni temu skończył w brzuchu rybki jako przystawka, nabijał się z Ukraińców po zalaniu terenów na Chersońszczyźnie. Ironicznie pytał, czy wolni Ukraińcy potrafią pływać czy podobne #!$%@?. Zresztą sami zobaczcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#wojna #ukraina #rosja
#wojna #ukraina #rosja
Co byście zrobili na moim miejscu?
Rozstałam się dzisiaj z chłopakiem (ponad trzy lata stażu).
Debil w czwartek wybrał się z kolegami na spływ kajakowy. Uchlał się, w ciągu godziny cztery razy wywalił kajak i w ten sposób stracił wszystko, co miał przy sobie (telefon, karta, dowód, klucze do domu).
Afera była o to, że ja w piątek miałam jechać do rodziców, on miał grać koncert, a w domu jeden komplet kluczy.
Rozstałam się dzisiaj z chłopakiem (ponad trzy lata stażu).
Debil w czwartek wybrał się z kolegami na spływ kajakowy. Uchlał się, w ciągu godziny cztery razy wywalił kajak i w ten sposób stracił wszystko, co miał przy sobie (telefon, karta, dowód, klucze do domu).
Afera była o to, że ja w piątek miałam jechać do rodziców, on miał grać koncert, a w domu jeden komplet kluczy.
Obiektywna myśl
Stoicyzm na dziś – 21 kwietnia
Nie przestawaj zwracać uwagi
„Gdy pozwolisz swej uwadze krążyć, nie licz na to, że w dowolnym momencie zdołasz ją ponownie skupić. Pamiętaj o tym, że z powodu dzisiejszego błędu wszystko, co później nastąpi, z pewnością będzie gorsze […] Czy możliwe jest całkowite uwolnienie się od błędów? W żadnym razie, ale zawsze można starać się ich unikać. Musimy zadowolić się tym, że uda nam się wystrzec przynajmniej niektórych błędów, stale zwracając na to uwagę”.
– Epitet, Diatryby, 4.12.1; 19
Winifred Gallagher w książce Rapt cytuje Davida Meyera, kognitywistę z Uniwersytetu Michigan: „Einstein nie wymyślił teorii względności wtedy, gdy pracował w szwajcarskim urzędzie patentowym”. Udało mu się to dopiero później, gdy naprawdę miał czas na to, by się skoncentrować i zająć nauką. Uwaga jest ważna. W świecie, w którym rywalizują o nią rozmaite aplikacje, witryny, artykuły, książki, tweety i wpisy, jej wartość jest jeszcze wyższa.
Jednym z aspektów słów Epikteta jest to, że uważność to nawyk. Pozwalanie uwadze na uciekanie i 1)wędrowanie prowadzi do złych nawyków i może skutkować błędami.
Nigdy nie ukończysz wszystkich zadań, jeśli będziesz się rozpraszał przy każdej najdrobniejszej przeszkodzie. Uwaga to jeden z Twoich najcenniejszych zasobów. Nie zmarnuj go!
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)