Jestem świeżym userem macOS i mam pytanie. Dlaczego niektóre aplikacje pomimo zamknięcie pozostają w docku a niektóre zamykają się do końca ? Można takie coś gdzieś ustawić ? A i jeszcze jedno, klikam na widget pogoda i otwiera się okno, daje na Zoom, zamknę to okno a jak otwieram je po raz kolejny to za każdym razem otwiera się w mniejszym oknie, można je jakoś zablokować żeby zawszę wypełniało cały ekran ? #macos #macbook
Dlaczego niektóre aplikacje pomimo zamknięcie pozostają w docku a niektóre zamykają się do końca ?
@felixos: Ja to rozumiem tak - jak masz aplikację która ma zawsze tylko jedno okno, to zamykając to okno zamykasz aplikację. Ale jak masz aplikację która może mieć wiele okien, np. jakiś edytor tekstu, to zamykając okno nie powinieneś powodować automatycznego zamknięcia aplikacji, bo możesz wtedy chcieć od razu utworzyć nowy dokument więc byłoby to
#macos #macbook
@felixos: https://www.youtube.com/watch?v=AdnAgzRdbME
Przeglądnij sobie wszystkie film Garego i obejrzyj te które wydadzą Ci się ciekawe, IMO nie ma lepszych tutoriali o MacOS.
Taki feature, ja zamykam na dobre trzymając Command+Q.
Chyba nie, zobacz co ci da to System Settings->Desktop and Dock->Close windows when qutting an application
@felixos: Ja to rozumiem tak - jak masz aplikację która ma zawsze tylko jedno okno, to zamykając to okno zamykasz aplikację. Ale jak masz aplikację która może mieć wiele okien, np. jakiś edytor tekstu, to zamykając okno nie powinieneś powodować automatycznego zamknięcia aplikacji, bo możesz wtedy chcieć od razu utworzyć nowy dokument więc byłoby to