Wpis z mikrobloga

Post @CzulyTomasz o sytuacji w Nigerii przypomniał mi, że miałem napisać coś więcej o Libanie.
Kurs Funta Libańskiego (LBP) do USD decyzją rządu został zmieniony od 1.02.2023 z 1507,5 LBP za USD na 15075 LBP za USD.
Co to oznacza dla mieszkańców Libanu?

Tutaj trochę historii. Uprzedzam, że będzie długo.
LBP to był taki trochę stablecoin. Miał pega do dolara po kursie 1507,5 LBP za 1USD I poziom ten był niezmiennie utrzymywany od ponad 20 lat.
Ten peg miał być podstawą stabilności państwa zakończeniu wojny domowej.

Powojenna ekonomia Libanu była oparta na przypływach zagranicznej waluty do kraju, które były krytyczne do utrzymania tego pega. Te przypływy pochodziły głównie z: turystyki, rynku nieruchomości i OGROMNEJ ilości Libańczyków mieszkających poza granicami kraju. Mam tu na myśli 10 milionów ludzi (to prawie 2x więcej niż populacja Libanu: 5,6 miliona) i rozbudowanego sektora bankowego, który oferował dużą anonimowość dla klientów zagranicznych.
Te przypływy były kluczowe że względu na deficyt handlowy i wciąż rosnący dług publiczny.

Koło 2016 roku zaczynają się kryzysy z płynnością dolara i sytuacja zaczyna się p-------ć. Rząd próbuje ratować tonący okręt i wymienia dług publiczny w LBP na papiery dłużne w Euro i innych zagranicznych walutach. Później sprzedaje te papiery dłużne, już za realne waluty obce, żeby ratować płynność.
Zyskanie 5 miliardów USD dzięki takiej operacji kosztuje ich wygenerowanie 13 miliardów USD nowego długu.
Bank centralny Libanu powiela ten schemat kilkukrotnie w kolejnych latach.
To nadal nie rozwiązuje problemu.

Pod koniec 2018 banki komercyjne zaczynają limitować wypłaty w zagranicznych walutach dla swoich klientów. Zaczyna się niewinnie, od dodatkowych opłat za wypłatę w USD. Później wprowadzono miesięczne limity wyplat w USD.
W 2019 kurs LBP do USD na czarnym rynku zaczyna się odklejać od oficjalnego.
W 2019 za 1 usd trzeba było zapłacić 1600LBP
W kwietniu 2020 już 3000LBP
W marcu 2021 już 14000LBP
W czerwcu 2021 15200LBP
We wrześniu 2022 za 1USD trzeba zapłacić 34000LBP.
Na dzień dzisiejszy kurs 1USD wynosi 62000LBP.
Mozna to śledzić np. TUTAJ.

Wynika to z coraz większych limitów na wyplaty USD nakładanych na klientów indywidualnych.
W styczniu 2021 limit wynosił 10kUSD miesięcznie. Rząd stopniowo zmniejszał ten limit aż do 500USD miesięcznie, jednocześnie ustawiając to jako górną granicę. W praktyce większość banków nie pozwala na wypłatę więcej jak 200USD miesięcznie.

Jednocześnie ceny poszybowaly. Podstawowe produkty jak cukier, pszenica, herbata, ryż, zaliczyły wzrost cen o 1000% rok do roku.
USD jest jedyną walutą, która trzyma jakąkolwiek wartość.
Ludzie są coraz bardziej zdesperowani.
TUTAJ historia kobiety, która napada na bank, żeby wypłacono jej WŁASNE pieniądze, potrzebne do ratowania chorej siostry.

Państwo pogłębia się w kryzysie. Obecnie jest problem z paliwem, sieć energetyczna praktycznie nie działa. Nawet w stolicy kraju, Bejrucie jeżeli chcesz mieć dostęp do prądu, musisz płacić mafii właścicieli generatorów lub inwestować w fotowoltanikę na dachu.
80% Libańczyków żyje poniżej granicy ubóstwa.

Rząd właśnie zdecydował o dewaluacji Funta Libańskiego o 90%.
Dla zwykłych obywateli oznacza to właśnie, że 90% wartości ich oszczędności życia, które jeszcze mieli w LBP wyparowało.
PUF i nie ma.

Właśnie dlatego potrzebujesz #bitcoin.
A nie po to, żeby na górce wymienić na bezwartościowe papierki.

Oczywiście w Libanie krypto ma się dobrze.
Ledger rok temu nagrał ciekawy film. Wrzucam poniżej.
J.....m - Post @CzulyTomasz o sytuacji w Nigerii przypomniał mi, że miałem napisać co...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@timechain: no dzięki, trochę mi zajęło zebranie tego do kupy w przystępnej formie.
Chciałbym, żeby ta historia trafiła do szerszego grona ze względu na to jak działa na wyobraźnię.
To tylko wierzchołek góry lodowej i problemów z jakimi borykają się tam ludzie każdego dnia.
Mam bliskiego znajomego, który pochodzi z Libanu i cały czas ma tam rodzinę, którą utrzymuje. Bez niego by nie przetrwali.

Jak państwo wpada w kryzys finansowy to zwykły obywatel jest na samym końcu listy priorytetów
  • Odpowiedz
@fifny_szczun: srebro ma za duży spread i jest mocno wykorzystywane w przemyśle, więc cena ma bardzo wysokie wahania. Węgiel to instrument manipulacji politycznej. Jedną decyzją pajaców u władzy mogą Ci zdumpować cenę o połowę, albo podbić o kilkaset procent. Dodatkowo robi się problem z przechowywaniem, bo jest tani.
I chyba traci właściwości kaloryczne jak za długo leży.
Złoto owszem, bitcoin tak samo.
Mój znajomy ma jeszcze worki pszenicy 50kg na
  • Odpowiedz