Wpis z mikrobloga

@dean_corso: yup, np. UTXO z 1 sat, który przyjmuje się jako "nośnik" NFT. Dopóki nie robisz nowego tx z nowym NFT (nadpisywanie) ani nie łączysz ("funge") go z innymi inputami, to można powiedzieć, że masz bieda NFT, które możesz nawet przekazać dalej, które klient może wykryć i zweryfikować, o ile dociągnie jego historię.
@dean_corso: dodałem. O ile klient pamięta SegWity, to można. SegWity są usuwane (prunable) ze stanu, więc większość klientów tego nie ogarnie bez specjalnego wsparcia.

Jak dostajesz UTXO, to sprawdzasz jego historię aż do momentu, kiedy powstało NFT. W rzeczywistości dostajesz 1 sat, ale możesz wykazać, że to ten konkretny sat od NFT. Kwestia konwencji.
@gysnde: Nie rozumiem. Jeżeli robię nową tx która zawierać utxo do którego był dołączony nft. Wysyłam ja do Ciebie. Ta utxo znika z backloga. U Ciebie nie jest już widoczna i ten ntf też nie. On zostaje na stałe w bloku w którym został dołączony. Ty już masz nowe utxo bez powiązania z nft.
?
@dean_corso: tak, dostaję tylko 1sat, ale inputem do mojego outputu jest tx tworząca NFT, więc mogę przyjąć, że mam NFT i mogę je dalej wysłać. Wtedy ta osoba sprawdzi, że moją tx, a potem Twoją i zobaczy, że to jest NFT. Trochę głupie, ale sprowadza się to do tego, że masz zawsze UTXO z 1 inputem i 1 outputem, więc nigdy nie się miesza, przez co jest Non-Fungible. Jak wymieszasz, to
@dean_corso: Spam zostaje w sygnaturze pierwszej transakcji, gdyby podążał za monetami to mógłbyś stworzyć zestaw UTXO, których ze względu na rozmiar nie da się skonsolidować, wtedy mógłbyś np. zapchać adres jakiejś giełdy.
@dean_corso: utxo wysyłasz sam do siebie i do niego doklejasz kloca - powstało NFT. Od teraz ten 1sat reprezentuje tego kloca i możesz go przesłać dalej. Wszystko gra, dopóki wędrówka tego sata jest jednoznaczna.
O ile klient pamięta SegWity, to można. SegWity są usuwane (prunable) ze stanu, więc większość klientów tego nie ogarnie bez specjalnego wsparcia.

@gysnde: ale #!$%@?. Nic nie jest usuwane. Nie masz pojęcia co to segwit.

I od razu uprzedzam. Schowaj swoją husarską dumę i nawet nie zaczynaj mi wciskać swoich bredni...

@dean_corso: poważnie sluchasz go o na temat bitcoina? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gysnde: no i co to co wrzuciłeś niby udowadnia? Żadne dane segwit nie są z żadnych nodów nogdy usuwane. Wiem doskonale jak być działa i nie będę się z tobą sprzeczał jełopie. Nawet nieraz udowadniałem że wiem lepiej jak wasze gówno eth dziala...

Jeszcze raz powtarzam że nie rozumiesz co to segwit i jak dziala. Mówiłem żebys schował swoją żałosna dumę sieroto.