Aktywne Wpisy
Linnior88 +17
Jak sobie radzić z popędem będąc stara samotna baba przed 30 (╥﹏╥)
Ksiega_dusz +101
Mam w pracy analityczkę na stanowisku „Analityk Systemowy”. Oczywiście przebranżowiona w czasach ssania i gdzie brano do IT każdego kto miał puls i umiał powiedzieć słowo „JSON”. Jest po „europeistyce”. Była też na Erasmus, podczas gdy ja waliłem konia z depresji (żadna mnie nie chciała) i uczyłem się po nocach na kolokwium z języka C.
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje
Postanowiłem co jakiś czas wrzucać jedną z gier, w które grałem kiedykolwiek zaczynając od mojego roku urodzenia, a następnie wydaną w kolejnym roku i tak dalej.
Zanim napiszę o kolejnej grze, to dla wszystkich Mirabelek i Mireczków serdeczne życzenia z okazji Nowego Roku. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oby był lepszy od minionego i pełen sukcesów.
Czas na grę, dziś napiszę w pewnym sensie o kuzynie serii Resident Evil. Jeśli lubicie dinusie (bez skojarzeń) ( ͡º ͜ʖ͡º), to będziecie zadowoleni. Dino Crisis to survival horror stworzony przez Capcom, jednak tutaj naszymi przeciwnikami nie będą zombie oraz różne zmutowane stworzenia rodem z laboratorium. Jak się pewnie domyślacie chodzi o dinozaury, choć nie tylko one staną nam na drodze do ukończenia gry.
Fabuła przedstawia się następująco: Doktor Edward Kirk jest naukowcem pracującym na zlecenie rządu, miał on za zadanie prowadzić badania nad rozwojem nowych rodzajów energii. Trzy lata przed wydarzeniami w grze zniknął razem z wynikami swoich badań. Oczywiście rządowi oficjele nie zamierzają puścić mu tego płazem (gadem) xD i wysyłają specjalny zespół mający odnaleźć doktora oraz wyniki jego eksperymentów. Jednak drużyna nie przewidziała pewnych okoliczności, które będą towarzyszyć tej misji.
Główną bohaterka gry jest Regina, agentka o rudych włosach, specjalistka od broni. Właśnie broń, czas aby napisać więcej o pukawkach oraz przedmiotach dostępnych w grze. Zaczynamy z pistoletem typu Glock, lecz w miarę postępów w grze znajdujemy strzelbę a nawet granatnik (nie można go pomylić z głośnikiem). ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Ciekawie przedstawia się sprawa leczenia naszej bohaterki. Możemy to robić za pomocą apteczek o różnej sile leczącej, a także stosować surowicę, by wyleczyć się z zatrucia przez dinozaury, niestety będzie się to zdarzać dość często. Niemniej jednak możemy im się odwdzięczyć tworząc zatrute lub usypiające strzałki do naszej broni. Pozwoli nam to uniknąć walki i szybko przejść w docelowe miejsce. Jeśli zaś chodzi o rodzaje dinozaurów jakie spotkamy na drodze to są to między innymi, szybkie welociraptory, małe kompsognaty czy sam wielki Tyranozaur ( ͡º ͜ʖ͡º), ale więcej dowiecie się z samej gry.
Grafika jak na rok 1999 stoi na dość dobrym poziomie, jak na dziś może trochę razić po oczach.
Muzyka jest bardzo dobra, w momentach akcji doskonale podkręca tempo, zaś w chwilach zagadek pozwala skupić się na zadaniu.
Grywalność jest bardzo porównywalna z serią Resident Evil, a momentami nawet lepsza ( ͡° ͜ʖ ͡°), zagadki zmuszają trochę do myślenia.
Napiszcie czy graliście i jakie macie wspomnienia zawiązane z tą grą
#grybusa #psx #staregry #pc #dinozaury #glupiewykopowezabawy #ps1 #gry
Dla mnie to jak resident evil 5 wsrod re
jak coś to wołaj do kolejnych recenzji gierek z szaraka, aktualnie gram sobie w Breath of Fire 4 ( ͡º ͜ʖ