Aktywne Wpisy
Jak na to mówicie?
Jak to nazywacie?
- Smoktasy 8.8% (53)
- Siuśki 48.4% (291)
- Susańce 10.3% (62)
- Ćmokańce 32.4% (195)
eazy-e +131
Niezła metamorfoza i antyreklama salonu xD z w miarę normalnej dziewczyny #patologiazewsi
#karyna #p0lka
#karyna #p0lka
#xkom #januszebiznesu #heheszki #kupujzwykopem #komputery #laptopy
@oMatej: ale to nie jest mój tok rozumowania. Moje zdanie na ten temat jest w tej materii nieistotne. To jest wprost wytyczna dyrektywy omnibus.
@oMatej: informacji o "najniższej cenie z 30 dni" nie trzeba wcale podawać. To po pierwsze i najmocniej mylony temat w kwestii omnibusa, ale
@oMatej: i jeszcze jedna kwestia, omnibus dotyczy tylko i wyłącznie cen podstawowych i manipulowania nimi (podwyższania) przed okresem wyprzedaży, w której nanoszone są "ceny promocyjne". Nie dotyczy w zasadzie w ogóle (z drobnymi wyjątkami) akcji promocyjnych typu kupony rabatowe, które dają klientom rabat procentowy do ceny bazowej. Nie wiem czy chce mi się to tłumaczyć
@MichasQGP wytyczną dyrektywy Omnibus jest: "Any announcement of a price reduction shall indicate the prior price applied by the trader for a determined period of time prior to the application of the price reduction.".
To natomiast jest spełnione samą informacją o poprzedniej cenie.
@oMatej: nie musiałby ;) i x-kom się już połapał w tym. Proszę bardzo - https://promocje.x-kom.pl/witaj-2023
Niemniej, w przypadku z Twojej pierwszej wiadomości, i tego, czego dotyczyły moje komentarze: napisanie "-X%" w stosunku do ceny bez promocji oraz informacja o najniższej cenie w ostatnich 30 dniach spełnia wymogi dyrektywy.
https://www.parp.gov.pl/component/content/article/82715:dyrektywa-omnibus-obowiazek-informowania-o-cenach
@oMatej: wg mnie i kilku prawników nie spełnia. Wg innych spełnia. Okaże się za pare tygodni/ miesięcy jak urząd się ogarnie i rozstrzygnie. Sama dyrektywa mówi tylko że cena obok promocyjnej powinna być tą najniższą z 30 dni. Dla niektórych oznacza to, że cena przekreślona powinna być tą ceną. Inni kombinują