Wpis z mikrobloga

Robię sobie rekonesans wigilijny. Pytanie brzmi jaką kapustę je się u was w domu na wigilię, z grochem czy grzybami? Z jakiego regionu Polski jesteście, ewentualnie wasi rodzice, dziadkowie jeśli kontynuujecie ich tradycje świąteczne?
#swieta #wigilia #bozenarodzenie #kapusta

Na wigilię je się u was:

  • Kapustę z grochem 25.5% (28)
  • Kapustę z grzybami 74.5% (82)

Oddanych głosów: 110

  • 19
@Pradi: ja jem tylko kiszoną, nie gotuje, nie duszę, w ogóle nie obchodzą mnie jakies gówniane święta, w tym roku zamierzam zrobić sobie dzień pożegnania z wszystkimi piedrolonymi dewocjonaliami znajdującymi się w mieszkaniu, kosz już czeka
@Pradi: oczywiście, że jest dwanaście. Ale czasami mocno naciągane ;) Jest kompot z suszu, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, grzyby z cebulą, ryba w kilku odsłonach (ale bez karpia) smażona, po grecku, śledzie w occie i oleju, sałatki. Chociaż ostatnio lubię Wigilię z teściami, gdzie robimy sobie dania główne (typu obiad, zupa i drugie, czyli coś ciepłego) i mnóstwo przekąsek w postaci serów, oliwek, śledzi itd. Moim zdaniem nie liczy
via Android
  • 1
@justypl Śledzie są taką właśnie rybką, z której samej można zrobić 12 potraw. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Jeszcze jak się coś je raz w roku, to się na to czeka i docenia się smak.
@Pradi: do tego nie ważne jak je zrobisz, to i tak zostaną zjedzone ;) Nie jem ich zbyt często, ale w occie uwielbiam. Odnośnie serów, polecam wszelkie odmiany naszego krajowego, korycińskiego. Zarówno biały, z dodatkami i bez, jak i wędzony. Plus nasze śliwki, wędliny i mamy polską deskę serów.