Wpis z mikrobloga

@moll: podasz mi podstawę do wzięcia urlopu bezpłatnego jako UŻ ? zawsze się mi wydawało, że do urlopu bezpłatnego jest potrzebny wniosek pisemny czyli musisz wcześniej wypisać lub jednak przyjść do pracy i liczyć, że się pracodawca zgodzi
  • Odpowiedz
w pierwszej kolejności tak - wtedy masz płatny normalnie. Ale jeśli wykorzystasz cały należny urlop w roku i jednak zechcesz skorzystać z UŻ to będzie to już jako urlop bezpłatny

@moll: dlaczego wprowadzasz wykopka w blad?
@kocham_wykopka: Urlop na zadanie jest czescia urlopu wypoczynkowego
Wiec jest brany z jego puli.
Nie ma czegos takiego jak bezplatny na zadanie.
  • Odpowiedz
@sberatel: @kocham_wykopka:

Podstawą prawną określającą możliwość urlopu na żądanie jest Kodeks pracy (dalej kp), a dokładniej zawarty w nim przepis art. 167(2) "Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu."

Ale... o ile kiedyś dało się to podciągnąć pod urlop bezpłatny, teraz widzę,
  • Odpowiedz
chwila! zmienili interpretację właśnie doczytuję i piszę sprostowanie, bo wzięłam interpretację z tego roku

@moll: Lepiej mi pokaz ta interpretacje gdzie byl dopuszczony urlop na zadanie jako urlop bezplatny jak juz nie masz wypoczynkowego.

Nigdy o czyms takim nie slyszalem. UZ byl zawsze czescia urlopu wypoczynkowego.
  • Odpowiedz
@gorzki99: na początku jak to wprowadzili i była inna interpretacja to dało się brać jako bezpłatny, korzystali z tego czasami pracownicy tymczasowi, bo u nich naliczanie urlopu wygląda trochę inaczej i jak im awaryjnie coś wyskakiwało, to było UŻ, ale traktowane jako bezpłatny.

Ale sprawdziłam i faktycznie, masz rację, już taki myk nie zadziała
  • Odpowiedz
Ale... o ile kiedyś dało się to podciągnąć pod urlop bezpłatny

@moll: Kiedy niby?

Urlop na urlop bezplatny pracodaca nie musi sie zgodzic (chyba ze zostaniesz wezwany na cwiczenia wojskowe itp - panstwo cie chce).

Na Twoje widzimisie nie musi sie zgadzac. I teraz lap paradoks - musi sie zgodzic na UZ (tez nie zawsze) ale nie musi na bezplatny. To na bezplatny UZ musi czy nie? :P
  • Odpowiedz
to było UŻ, ale traktowane jako bezpłatny.

@moll: Tylko za zgoda pracodawcy. Za zgoda udzielenia bezplatnego-czyli szedl pracownikowi na reke a nie musial. Przepisy mu tego nie nakazywaly.
  • Odpowiedz
@gorzki99: pracowałam w APT 6 lat temu. Dostawaliśmy opracowania na temat prawa pracy od prawników firmowych i tam było takie dopuszczenie.

O co Ty się do mnie nadal urasz, skoro sama napisałam, że się przepisy zmieniły (doprecyzowali) i teraz to już nie działa. Usunęłam nawet tamten komentarz, żeby nie wprowadzać w błąd.
  • Odpowiedz
O co Ty się do mnie nadal urasz, skoro sama napisałam, że się przepisy zmieniły (doprecyzowali) i teraz to już nie działa. Usunęłam nawet tamten komentarz, żeby nie wprowadzać w błąd.

@moll: Zero urazy. Po prostu jestem ciekawy. Bo dosc dlugo juz jestem na rynku pracy i nie spotkalem sie z tym zeby pracodawca musial udzielic urlopu bezplatnego (poza prypadkami jak panstwo wzywa). Nie wiem czy wiesz ale nawet UZ
  • Odpowiedz
@gorzki99: tylko ja nigdzie nie napisałam, że MUSI udzielić zawsze UŻ, tylko z jakiej puli urlopowej w naszej praktyce było to ściągane... To jednak różnica, nie uważasz?
  • Odpowiedz
@gorzki99: bo firma posługiwała się ogólnie dostępnymi wykładniami i interpretacjami. W APT trzepanie przez PIP masz kilka razy w roku w ramach jednego oddziału, więc musi sie mocniej zgadzać wszystko niż w januszeksach w papierach

Ale nadal tam nie masz, że MUSI udzielić, tylko z jakiej puli urlopowej to było ściągane. Jak ktoś nie miał urlopu płatnego, to miał UŻ, ale jako dzień urlopu bezpłatnego.

Nadal,. gdzie tu słowo MUSI?
  • Odpowiedz
Ale nadal tam nie masz, że MUSI udzielić, tylko z jakiej puli urlopowej to było ściągane. Jak ktoś nie miał urlopu płatnego, to miał UŻ, ale jako dzień urlopu bezpłatnego.

Nadal,. gdzie tu słowo MUSI?

@moll: Czzekaj to powoli i jeszcze raz. Serio chcialbym sie dogadac.

Nie musi byc
  • Odpowiedz
@gorzki99: cały czas Ci piszę, że tak było według starej wykładni, którą się posługiwałam. UŻ nie było nigdy dodatkowym urlopem, tylko urlopem, który odejmował dni od puli urlopu wypoczynkowego, a gdy ktoś chciał go, mimo że już płatnego urlopu nie posiadał, to dostawał wolne tak jak chciał, ale za to był tu urlop bezpłatny. Czyli nadal - została zachowany limit 4 należnych dni w roku na UŻ, nie było naddatku
  • Odpowiedz
Czego Ty w tym nie rozumiesz, bo ja nie rozumiem Twojego niezrozumienia dla wykładni, która funkcjonowała.

@moll: Ciekawe wilu zakladach pracowalas i jaka wykladnia sie poslugiwalas. Bo ja w kilku. Od budzetowki jakies 2,5k pracownikow po januszexa.

Nigdzie nie bylo opcji zeby UZ byl brany z urlopu bezplatnego. Mozesz pokazac mi ta stara
  • Odpowiedz