Aktywne Wpisy

Argajl +178
Czy spotkaliście się z taką sytuacją w #lidl ? Musiałem parę dni ochłonąć by to opisać.. W ostatni piątek byłem z rodziną na zakupach w niedawno otwartym nowym sklepie Lidl przy ul. Odkrytej w Warszawie.
Było chwilę po godzinie 15:00 gdy z wyładowanym na maxa wózkiem mimo próśb moich i innych klientow o otwarcie kasy standardowej zostaliśmy zaproszeni do kas samoobsługowych… ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Prośby i niezadowolenie zostały zbyte przez pracownika,że cytuje: „Taka jest polityka firmy” a „jeśli nie uda nam się zmieścić w 1 koszu kasy automatycznej resztę zakupów możemy dokończyć w drugiej innej kasie”.
Było chwilę po godzinie 15:00 gdy z wyładowanym na maxa wózkiem mimo próśb moich i innych klientow o otwarcie kasy standardowej zostaliśmy zaproszeni do kas samoobsługowych… ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Prośby i niezadowolenie zostały zbyte przez pracownika,że cytuje: „Taka jest polityka firmy” a „jeśli nie uda nam się zmieścić w 1 koszu kasy automatycznej resztę zakupów możemy dokończyć w drugiej innej kasie”.
źródło: IMG_3006
Pobierz
sopride +8

#pracbaza #urlop
Komentarz usunięty przez autora
@moll: dlaczego wprowadzasz wykopka w blad?
@kocham_wykopka: Urlop na zadanie jest czescia urlopu wypoczynkowego
Wiec jest brany z jego puli.
Nie ma czegos takiego jak bezplatny na zadanie.
Podstawą prawną określającą możliwość urlopu na żądanie jest Kodeks pracy (dalej kp), a dokładniej zawarty w nim przepis art. 167(2) "Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu."
Ale... o ile kiedyś dało się to podciągnąć pod urlop bezpłatny, teraz widzę,
@moll: Lepiej mi pokaz ta interpretacje gdzie byl dopuszczony urlop na zadanie jako urlop bezplatny jak juz nie masz wypoczynkowego.
Nigdy o czyms takim nie slyszalem. UZ byl zawsze czescia urlopu wypoczynkowego.
Ale sprawdziłam i faktycznie, masz rację, już taki myk nie zadziała
@moll: Kiedy niby?
Urlop na urlop bezplatny pracodaca nie musi sie zgodzic (chyba ze zostaniesz wezwany na cwiczenia wojskowe itp - panstwo cie chce).
Na Twoje widzimisie nie musi sie zgadzac. I teraz lap paradoks - musi sie zgodzic na UZ (tez nie zawsze) ale nie musi na bezplatny. To na bezplatny UZ musi czy nie? :P
@moll: Tylko za zgoda pracodawcy. Za zgoda udzielenia bezplatnego-czyli szedl pracownikowi na reke a nie musial. Przepisy mu tego nie nakazywaly.
O co Ty się do mnie nadal urasz, skoro sama napisałam, że się przepisy zmieniły (doprecyzowali) i teraz to już nie działa. Usunęłam nawet tamten komentarz, żeby nie wprowadzać w błąd.
@moll: Zero urazy. Po prostu jestem ciekawy. Bo dosc dlugo juz jestem na rynku pracy i nie spotkalem sie z tym zeby pracodawca musial udzielic urlopu bezplatnego (poza prypadkami jak panstwo wzywa). Nie wiem czy wiesz ale nawet UZ
@moll: NIe uwazam. Szkoda ze usunalas ale z tego co ja sobie przypominam to nie bylo tam "u nas w firmie tak bywa" tylkopowiedzialas jako ogolnik ze tak jest.
A patrz - cytat sie ostal :)
NIc tam nie ma o waszej praktyce (picrel) nie uwazasz?
źródło: comment_16705231072kvk5CqktTZJqGVr0GFLF1.jpg
PobierzAle nadal tam nie masz, że MUSI udzielić, tylko z jakiej puli urlopowej to było ściągane. Jak ktoś nie miał urlopu płatnego, to miał UŻ, ale jako dzień urlopu bezpłatnego.
Nadal,. gdzie tu słowo MUSI?
@moll: Czzekaj to powoli i jeszcze raz. Serio chcialbym sie dogadac.
Nie musi byc
@moll: Ciekawe wilu zakladach pracowalas i jaka wykladnia sie poslugiwalas. Bo ja w kilku. Od budzetowki jakies 2,5k pracownikow po januszexa.
Nigdzie nie bylo opcji zeby UZ byl brany z urlopu bezplatnego. Mozesz pokazac mi ta stara