Wpis z mikrobloga

Mądre głowy z #informatyka #siecikomputerowe #internet. Taka historyja. Mam w domu neta od Playa (stajonarny) z routerem Technicolor. Ogólnie, net zasuwa cały czas. Aczkolwiek, niektóre strony bardzo bardzo często zwracają timeout. Ale tylko i wyłącznie gdy korzystam z Chrome. Nieważne jaka wersja, nieważne czy Incognito czy z wtyczkami czy bez. Wszystkie przeglądarki oparte na chromium - Chrome, Arc, Brave mają dokładnie to samo. Zauwazyłem też, że niektóre domeny również potrzebują mega dużo czasu, żeby się wczytać. Problem nie występuje na FF ani Safari. I teraz jeszcze ciekawiej - jak pójdę gdzieś na jakiś coop pracować czy coś, to problem nie występuje albo występuje 1/2 dziennie. Jakieś pomysły?
  • 30
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gooma: primary DNS & secondary DNS ? I zostawić mu tylko ten DNS?

@j_bateman: w zasadzie to ustaw na kompie jak nie masz dostępu do routera i sprawdź. Czy jest coś lepiej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@j_bateman: jakie masz publiczne IP? W sensie czy ipv6 czy ipv4? Po koncenryku bez problemu dostaniesz IP v4, powiedz ze praca zdalna, vpn w firmie
  • Odpowiedz
@j_bateman: sorki, wczoraj już nie wbijałem na wypoka.
To jak na routerze ustawiasz, to na karcie sieciowej, lokalnie ustaw sobie jako pierwszy serwer dns adres ip routera, a dopiero jako zapasowy daj coś zewnętrznego typu 8.8.8.8 albo 1.1.1.1
Ewentualnie możesz jako zapasowy podać adres serwera dns swojego dostawcy, czyli play.

Jeśli mówisz, że flush dns Ci pomaga, to spróbuj też odpalić w cmd (jako admin) polecenie:
netsh winsock reset
i zrestartuj
  • Odpowiedz