Pytanie do #programowanie #csharp #naukaprogramowania
string startupPlaylist = System.IO.File.ReadAllText(configFilePath + "\" + configFileName);
MessageBox.Show(startupPlaylist);
string configFilePath = Application.StartupPath;
string configFileName = "GPlay.conf";
Dlaczego wrzuca mi do tego stringa startupPlaylist znaki specjalne \r\n na koniec? Co powoduje, że wywala mi błąd
string startupPlaylist = System.IO.File.ReadAllText(configFilePath + "\" + configFileName);
MessageBox.Show(startupPlaylist);
string configFilePath = Application.StartupPath;
string configFileName = "GPlay.conf";
Dlaczego wrzuca mi do tego stringa startupPlaylist znaki specjalne \r\n na koniec? Co powoduje, że wywala mi błąd
- Najlepsze
- Wszystkie komentarze

WielkiElektronig
@ImperiumCienia no i gitara. To obczaj Appsettings. To co chcesz robić jest już przygotowane poniekąd. Nie musisz swojego configu robić, jest do tego automat.

konto usunięte
@ImperiumCienia: Masz Enter na końcu pliku

WielkiElektronig
@ImperiumCienia to znak nowej linii Windowsa, Enter. Nie wiem co ostatnie dwie linie zmieniają.

ImperiumCienia Autor
@WielkiElektronig: 0_o faktycznie, mózg rozwalony. Dzięki! Nie muszę odkrywać koła na nowo

ImperiumCienia Autor
@WielkiElektronig: No i gitara faktycznie. :) Teraz program się otwiera i wczytuje mi playliste z pliku na starcie dzięki Appsettings. Ale radość!

ImperiumCienia Autor
@Maav: @WielkiElektronig: Jasne, zrobiłem Trim() na stringu zawierajacym sciezke i poszło.

WielkiElektronig
@ImperiumCienia config zapisuj sobie jako XML lub json. Łatwiej ogarnąć.

ImperiumCienia Autor
@WielkiElektronig: To trzeba na spokojnie. Dopiero się uczę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale ogarnę. Dzisiaj chciałem zanim pójdę spać przynajmniej ogarnąć to w podstawowej wersji, żeby program startujac wczytywał sobie ostatnio zapisaną playlistę z pliku konfiguracyjnego
hitherto
@ImperiumCienia: to jeszcze zamień backslash na Path.DirectorySeparatorChar bo wysypie się poza windowsem, a jeszcze lepiej użyj Path.Combine

ImperiumCienia Autor
@hitherto: Zrobione, dzięki za zainteresowanie :)