Aktywne Wpisy
Hogataa26 +20
#paryz2024
Bawi jak się niektórzy zesrali o rzekomą Ostatnia Wieczerza i te śmieszne komentarze, że chlip chlip obraża chrześcijaństwa i brak szacunku, a przecież jak LGBT się szkaluje, to od razu płaczą i jest wielki problem xD
Tylko wiecie wykopki, LGBT jest notorycznie od wielu lat obrażane i szkalowane przez skrajnych prawych chrześcijan . W internecie, w życiu normalnym, w kościele, w tv, nawet pan prezydent potrafił publicznie to zrobic.
Bawi jak się niektórzy zesrali o rzekomą Ostatnia Wieczerza i te śmieszne komentarze, że chlip chlip obraża chrześcijaństwa i brak szacunku, a przecież jak LGBT się szkaluje, to od razu płaczą i jest wielki problem xD
Tylko wiecie wykopki, LGBT jest notorycznie od wielu lat obrażane i szkalowane przez skrajnych prawych chrześcijan . W internecie, w życiu normalnym, w kościele, w tv, nawet pan prezydent potrafił publicznie to zrobic.
asiakasia +5
halo nocna jak się bawicie?!
- obwód zamknięty - pompa ciepła może się włączyć,
- obwód otwarty - pompa ciepła nie może się włączyć?
Nie wiem dokładnie jak działa pompa ciepła, ale zakładam, że pewnie działa w głównej mierze automatycznie i kontroluje tylko czujnikiem temperatury (mała temp. w buforze ciepła to się włącza i podgrzewa). Ale czy jest jakaś opcja, którą mógłbym wykorzystać by "odłączyć" możliwość pompy ciepła, by mogła grzać wodę?
Chcę zautomatyzować grzanie wody i poszukuję metody, by kocioł węglowy miał pierwszeństwo do nagrzania bufora ciepła przed pompą ciepła.
W załączniku przesyłam diagram połączeń do mojej pompy ciepła (15kW).
#woda #ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #budownictwo #budowadomu #budowa #pompyciepla #pompaciepla #boiler #zbiornik #lemet #galmet #woda #hydraulika #elektryka #elektronika #arduino #nodemcu #mikrokontrolery
2/3 - zawór 3D, ale raczej go nie wykorzystam, bo interesuje mnie głównie grzanie bufora ciepła
4/5 - tego nie wiem, nie mam pojęcia
6 - czujniki temperatury rury wlotowj PC?
7/8 - nie wiem czym się różnią?
9? - do czego by to było?
Co do przekaźnika 3f, wolałbym go uniknąć, raczej niedobre jest takie wyłączanie PC, zwłaszcza, żeby nie przerwać np. odszraniania (tak myślę, specjalistą nie jestem).
I tak, czujnik wykryje, że jest wysoka temp. w kotle, tylko pewnie będzie sytyacja, że ja idę zapalić w piecu, żeby zagrzać bufor, a pompa już będzie wtedy grzać
Wątpię żebyś się z wykopu dowiedział czegokolwiek, a ja bym nie radził cudowac tylko kupić automatykę która może sterować różnymi źródłami ciepła, jak np tech czy compit i tam sobie wszystko ustawisz co ma jak i kiedy grzać
@rajman: nie no, trochę się z wykopu dowiedziałem, tego powiedzieć nie mogę :p
Co do pompy ciepła,
@rajman: no, ale to są chyba dodatkowe sterowniki, a ja już jakiś sterownik do pompy mam. Nie
to sie rozwiazuje hydraulicznie przede wszystkim..
@nutka-instrumentalnews: a jak to hydraulicznie rozwiązałeś? Robiłeś jakieś testy?
rzecz w tym że wtedy nie było takich zaworów teraz też nie zabardzo ale można kombinować
niestety u mnie wiąże się to ze spuszczeniem wody w intalacji wiec dałem sobie
w takich urządzeniach to się robi seryjnie, nie przeskoczysz tego sam..
słyszałem o gościu co swoim rodzicom do pieca gazowego