Wpis z mikrobloga

• 11
2528 + 1 = 2529

Tytuł: Peszkografia. Będzie się działo
Autor: Sławomir Peszko, Sebastian Staszewski
Gatunek: sport
Ocena: 7/10
ISBN: 9788382108798
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Liczba stron: 448
W chwili kiedy zapowiedziano książkę, pomyślałem, że po nią nie sięgnę, bo jakoś nie wydała mi się wówczas interesującą pozycją. Przyznam jednak, że dałem się uwieść kilku opiniom znajomych czy gdzieś w Internecie, no i w sumie nie żałuję. Wiadomo, że Sławek Peszko jest jaki jest, wirtuozem futbolu nigdy nie był, częściej było słychać o jego wybrykach, ot solidny piłkarz w nadwiślańskim kraju. Ale trzeba oddać, że ta autobiografia jest szczera. Począwszy od lat dziecięcych i młodzieńczych, wejściu w profesjonalny futbol aż po karierę w zagranicznych klubach i tematy reprezentacyjne. Nie ma tu lania wody, jest sporo ciekawych anegdot, szczerych opinii o niektórych piłkarzach czy trenerach. Wszystko oczywiście podlane morzem alkoholu, bo Peszko rozlicza się ze swoich przygód i nie gryzie się w język, że zdarzało się na kadrze zachlać, że czasami się grało na pół gwizdka, bo myślami się było przy transferze. Za podjęcie takich tematów jednak należy się spory plus, bo często te biografie i autobiografie wydają się cukierkowe, tutaj tak nie jest, można się przekonać, że czasem przypadek decyduje, że jakaś impreza wyjdzie na jaw, komuś się upiecze, a ktoś wyleci z kadry czy ominie ważny turniej. Całość wypada bardzo dobrze, chociaż oczywiście ta szczerość, choć przeważnie jest atutem, bywa, że jest tez wadą, bo zdarza się, że jest zbyt wulgarnie, żeby nawet nie powiedzieć, że żenująco. Ale autorom i tak należą się pochwały, nie spodziewałem się mimo wszystko tak dobrej lektury, a myślę, że wyszło sympatycznie, ale przede wszystkim ciekawie.

#bookmeter #ksiazki #sportbookmeter
Balcar - 2528 + 1 = 2529

Tytuł: Peszkografia. Będzie się działo
Autor: Sławomir Pesz...

źródło: comment_1667652871x8vMxyotYCRWeGZmW3dQ4T.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach