@PieceOfShit: Chodzi o to, że pracuję na czyimś kodzie, kto tu od dawna nie pracuje i zostałem poproszony o przeniesienie przycisku z nagłówka na element listy. Przycisk uruchamia m.in. dialogi i nowe aktywności, gdzie potrzebuję dostępu do getintent, a nie mam, a to dopiero początek problemów :/ @Alpha_Male:
normalnie aktywność implementuje interfejs, który sobie wołasz w adapterze.
masz jakieś tam MVVM, MVI? Czy masz view modele, które są nasłuchiwane?
@acpiorundc: To nie mój kod, ale na oko to jest prosty mvc, bez żadnych obserwatorów. Czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Edit: Dodam tylko, że to jest stary kod napisany w Javie.
@lycaon_pictus: tak, bo wtedy możesz bardzo łatwo wywołać akcje przez viewmodel, który jest nasłuchiwany wyżej. Najlepiej by było jakbyś wrzucił kawałek kodu to by było łatwiej pomóc.
Definiujesz interfejs z jedną metodą. Activity implementuje ten interfejs, czyli musi overridować tę metodę z interfejsu. Do adaptera podajesz jako konstruktor, czy metodą this (Activity) i przechowujesz w zmiennej o typie tego interfejsu. W onCreateViewHolder tworzysz onClickListener na elemencie listy. W metodzie onClick wołasz zmienna.nazwaMetody() i osiągasz cel, czyli przycisk woła metodę z Activity.
@lycaon_pictus: nie zwróciłem uwagi że nick usunąłem przy redagowaniu. Ale to chyba nie ma znaczenia, bo op jest powiadamiany do każdego komentarza o ile się nie mylę
@acpiorundc: Też tak uważam ( ͡°͜ʖ͡°) Najchętniej to ja bym tę całą apkę napisał od zera, jeszcze raz. Inni też tak uważają, ale nie ma czasu zajmować programistom nie wiadomo ile czasu, żeby pisać od zera coś co wymaga raz na pół roku dopieścić o jakąś drobną pierdołę.
jak pytasz o to czym jest interfejs to długa droga żeby napisać to porządnie;)
@joolekk: Wiem czym jest interfejs, pisałem je w przynajmniej dwóch projektach, w tym dopisywałem pewien element do omawianego, który używał interfejsu, pisałem też w .necie interfejsy, tyle, że mam krótką pamięć, to raz, a dwa, w kontekście interfejsu z jakiegoś powodu myślałem o gui (-‸ლ)
Da się jakoś z adaptera zawołać niestatyczną metodę, która jest w aktywności, w której postawiłem listę z danym adapterem?
@Alpha_Male:
Nie łapię. Możesz rozjaśnić?
@acpiorundc: To nie mój kod, ale na oko to jest prosty mvc, bez żadnych obserwatorów. Czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
Edit: Dodam tylko, że to jest stary kod napisany w Javie.
@PieceOfShit: Nie jest.
https://stackoverflow.com/questions/43183885/how-to-properly-initialize-interface-in-activity
public class SecondActivity extends Activity implements SomeInterface
i potem mniej więcej tak: https://stackoverflow.com/a/49969478
@joolekk: Wiem czym jest interfejs, pisałem je w przynajmniej dwóch projektach, w tym dopisywałem pewien element do omawianego, który używał interfejsu, pisałem też w .necie interfejsy, tyle, że mam krótką pamięć, to raz, a dwa, w kontekście interfejsu z jakiegoś powodu myślałem o gui (-‸ლ)