Wpis z mikrobloga

Dobry wieczór Polsko ( ͡º ͜ʖ͡º)

Mam do was wszystkich pytanie (a głównie to do kierowców)

Moje pytanie jest spowodowane faktem iż staram się ostatnio czasy jeździć ekonomicznie / przepisowo.

Sytuacja ma miejsce na drodze ekspresowej. Ja poruszam się samochodem w kolorze jasno zielonym, jadę prawym pasem, ruch jest raczej nie wielki - poruszam się za sznurem samochodów - ich prędkość oscyluje w okolicach 88-90 km/h.

Naglę do mojej "dupy" dojeżdża samochód ciężarowy -potoczny "TIR". Kierowca zazwyczaj dojeżdża prawie pod mój zderzak wrzuca kierunek i zaczyna wyprzedzać. - Kolejno mój pas przyspiesza z 88km/h do 91 km/h, a kierowca samochodu ciężarowego nie wraca na swój pas tylko dalej kontynuuje manewr wyprzedzania. W pewnym momencie widząc że juz nie da rady to zrównuje się z moim pojazdem i wciska sie pomiędzy mnie a auto przede mną. Z reguły staram się wpuszczać tych kierowców ale zastanawia mnie po jakiego grzyba oni to robią? Dodam że sytuacja zdarza mi się notorycznie..

Ten post nie ma za zadanie atakować kierowców TIRÓW pytam bardziej o wasze doświadczenie i opinie, kto tu ma rację?

#prawojazdy #pytanie
Pobierz
źródło: comment_16663680378KUrDYOKJyXC9gVynJ6V8p.jpg
  • 7
@PonuryMruk: Po prostu miałeś "farta" trafić na kolejnego (czyt. każdego) kierowcę TIRa poruszającego się niezgodnie z przepisami. Piętno kierowcy zawodowego odbija się na każdym.

a) właściwie nie powinieneś zwalniać, gdy jesteś wyprzedzany - kierowcy może się odwidzieć i może chcieć wjechać na powrót za Ciebie. To, że ktoś jest debilem nie znaczy, że masz za niego myśleć - ba - myślenie za debila może się okazać nieobliczalne w skutkach. Potem Ty
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PonuryMruk: podejrzewam że go #!$%@? że kolejka leci 85 i co chwilę zwalnia albo przyspiesza a on może 91 więc idzie na lewy kolejka ucieka więc rzuca #!$%@? pod nosem że teraz to jadą 90 i probuje chociaż auto po aucie cykac
@PonuryMruk Jak widzisz TIRa na zderzaku to wrzucasz 4 i znikasz jak hajs z komunii, a nie ryzykujesz życie, żeby zaoszczędzić 50 gr ma tym manewrze. Ogrom kierowców ciężarówek to ukry i inne dzikie ludzie z prawkiem zdanym za flaszkę.

youtube.com/watch?v=Ce-z7ROUw10
pytam bardziej o wasze doświadczenie i opinie, kto tu ma rację

@PonuryMruk: W świetle prawa manewr wyprzedzania w ogóle nie może być rozpoczęty, jeżeli miałby komukolwiek utrudnić ruch (cytat z PoRD poniżej). Czyli jeżeli polega on na wyprzedzeniu pojazdu jadącego na tym samym pasie (z powrotem na pas), może się rozpocząć tylko wtedy, kiedy przed tobą jest wystarczająco dużo miejsca (jeśli jest to A/S, to z uwzględnieniem wymaganego prawem minimalnego odstępu).