Aktywne Wpisy
infj-t +11
sprawa wygląda tak. wczoraj robiłam wykopaliska na profilu niebieskiego i znalazłam jakieś zdjęcie sprzed 3 lat pod którym spamował komentarzami z jakąś laską że on jej a ona jego ( ͡º ͜ʖ͡º) w tej sytuacji zasugerowałam, że mógłby to usunąć już, no ale tego nie zrobił. strzeliłam lekkiego focha, ale rano przeprosiłam, no bo niby sprzed 3 lat... ok. pierwszy raz w moim życiu przeprosiłam faceta XD
powinien usunąć?
- tak 19.6% (290)
- jeszcze jak 21.2% (314)
- nie 59.2% (875)

piotr_forsa +72
Arkusze maturalne z matmy u mnie. Wystarczy polajkowac ten wpis, napisać komentarz o treści matura a arkusz wyślę na priv. #matura

Mam do was wszystkich pytanie (a głównie to do kierowców)
Moje pytanie jest spowodowane faktem iż staram się ostatnio czasy jeździć ekonomicznie / przepisowo.
Sytuacja ma miejsce na drodze ekspresowej. Ja poruszam się samochodem w kolorze jasno zielonym, jadę prawym pasem, ruch jest raczej nie wielki - poruszam się za sznurem samochodów - ich prędkość oscyluje w okolicach 88-90 km/h.
Naglę do mojej "dupy" dojeżdża samochód ciężarowy -potoczny "TIR". Kierowca zazwyczaj dojeżdża prawie pod mój zderzak wrzuca kierunek i zaczyna wyprzedzać. - Kolejno mój pas przyspiesza z 88km/h do 91 km/h, a kierowca samochodu ciężarowego nie wraca na swój pas tylko dalej kontynuuje manewr wyprzedzania. W pewnym momencie widząc że juz nie da rady to zrównuje się z moim pojazdem i wciska sie pomiędzy mnie a auto przede mną. Z reguły staram się wpuszczać tych kierowców ale zastanawia mnie po jakiego grzyba oni to robią? Dodam że sytuacja zdarza mi się notorycznie..
Ten post nie ma za zadanie atakować kierowców TIRÓW pytam bardziej o wasze doświadczenie i opinie, kto tu ma rację?
#prawojazdy #pytanie
@PonuryMruk: Nie wiem. Spróbuj kiedyś wyprzedzić, dojechać do tego na początku tego peletonu i jego zapytaj czemu na zmianę przyspiesza i zwalnia.
a) właściwie nie powinieneś zwalniać, gdy jesteś wyprzedzany - kierowcy może się odwidzieć i może chcieć wjechać na powrót za Ciebie. To, że ktoś jest debilem nie znaczy, że masz za niego myśleć - ba - myślenie za debila może się okazać nieobliczalne w skutkach. Potem Ty
youtube.com/watch?v=Ce-z7ROUw10
@PonuryMruk: W świetle prawa manewr wyprzedzania w ogóle nie może być rozpoczęty, jeżeli miałby komukolwiek utrudnić ruch (cytat z PoRD poniżej). Czyli jeżeli polega on na wyprzedzeniu pojazdu jadącego na tym samym pasie (z powrotem na pas), może się rozpocząć tylko wtedy, kiedy przed tobą jest wystarczająco dużo miejsca (jeśli jest to A/S, to z uwzględnieniem wymaganego prawem minimalnego odstępu).
@MalowanyPtak: ostatnio się zastanawiałem nad tym. Po co tiry mają tą naklejkę z 90 z tyłu??