Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuję porady

Niedawno zakupiłem PC z dyskiem ssd m.2 512gb i już brakuje mi miejsca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Piekarnik ma wgrany windows 11 i ma dwa wejścia m.2 na płycie głównej. Na starym laptopie mam dysk ssd m.2 z systemem windows 10. Jak bezpiecznie sformatować ssd z laptopa i wsadzić go w PC jako rozszerzenie?
Będę wdzięczny za porady.

#pc #pcmasterrace
  • 5
  • Odpowiedz
Jak bezpiecznie sformatować ssd z laptopa i wsadzić go w PC jako rozszerzenie?

@mjor: Co to znaczy bezpiecznie? Normalnie wsadzasz do kompa i formatujesz z poziomu Windows, cała filozofia.
  • Odpowiedz
@mjor:
jak już tu jestem zacznę od włożenia siusiaka w mrowisko... po co Ci windows?

a teraz jak to zrobić
wyjmujesz dysk z laptopa
wkładasz do PC
ustawiasz w UEFI by zabootował z 11
jak już zabootuje to nie wiem, ale w windowsie XP był medażer magazynów, czy tam magazyny danych. tam można zmienić partycję i zformatować
  • Odpowiedz
Tak właśnie chciałem zrobić mordeczki, dzięki za potwierdzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bałem się, że może #!$%@?ć jakiś konflikt jak wsadzę drugi dysk z innym windowsem xd
  • Odpowiedz
Będę wdzięczny za porady.

@mjor: Co rozumiesz przez bezpieczne formatowanie? Wyczyszczenie dysku jak przed sprzedażą? Bo jeśli chodzi o zwykłe sformatowanie na własny użytek, to musisz tylko pamiętać, żeby sprawdzić w biosie kolejność bootowania po instalacji, a później upewnić się, że nie formatujesz dysku systemowego (domyślnie C:).
Najlepiej wrzuć sobie na istniejące partycje (szczególnie jeśli masz ich kilka) jakiś pliczek tekstowy o nazwie "nie_formatuj" i przed formatem upewnij się, że tego
  • Odpowiedz