Aktywne Wpisy
jmuhha +11
Może mi ktoś powiedzieć co spowodowało, że kierowcy tira zarabiają aż 10-12k? ( ಠ_ಠ)
Te towary są ze złota czy jaki h@$:
Te towary są ze złota czy jaki h@$:
Quear +17
smutne ze jakos od 8 lat wiedzialam co chce robic w zyciu i na jaki kierunek isc jednak im blizej tym coraz bardziej mi sie tego odechciewa i wydaje mi sie ze sie nie nadaje w ogole XD to co teraz mi sie wydaje wymarzona praca to chyba tylko speedrun to bezdomnosci albo reszty zycia z depresja ( ͡° ʖ̯ ͡°) pies dla atencji
Tytuł:
Hygge. Duński przepis na szczęście
Autor:
Jessica Alexander, Dissing Sandahl Iben
Gatunek:
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆
ISBN:
9788328705616
Wydawnictwo:
Muza
26/52
Hygge (czyt. huga) to duńskie słowo oznaczające komfort, wygodę lub przytulność. Duńczycy od 50 lat są w czołówce najbardziej szczęśliwych społeczeństw świata. Nic więc dziwnego, że każdy chciałby poznać ich sekret, a niektórzy w pogoni za szczęściem w naszym kraju dopytują nawet naszego premiera: "jak żyć?". Według autorki (Amerykanki mającej męża Duńczyka) przepisem na szczęście jest wychowywanie dzieci poprzez bycie dla nich autorytetem, ale nie tyranem. Trzeba być stanowczym, ale wyrozumiałym i chętnym do znajdowania pozytywów w każdym wydarzeniu życia. Nie polega to jednak na nieracjonalnym optymizmie, a raczej realizmie, który pozwala dać sobie szansę na odmianę losu. Poza tym trzeba szukać jak najwięcej relacji z innymi ludźmi i lubić spędzać z nimi czas.
Nie do końca wiem jaki autorka miała pomysł na tę książkę oprócz tego, że w iście amerykańskim stylu "odkrywa" nagle sekret na szczęśliwe życie w zaginionej cywilizacji Duńczyków (o której większość Amerykanów pewnie nie słyszała). Mamy więc sztampowe p--------y o wychowaniu dzieci, które można znaleźć w każdej książce o wychowaniu dzieci. Oprócz tego są jakieś dziwaczne pomysły na rodzinne przysięgi kierowania się filozofią hygge itp. Zasadniczo nic odkrywczego, ale jednocześnie prawie nic z czym nie można byłoby się zgodzić.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #naukispolecznebookmeter #psychologiabookmeter #socjologiabookmeter
A ponieważ "bycie szczęśliwym" opiera sie na samookreślenia to ciężko zeby wychodziło inaczej
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★☆☆☆☆☆ (5.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-11-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura,