Wpis z mikrobloga

Mireczki kolejny raz miałem ten sam problem z wirtualnym hostingiem na ovh. Otóż strona zamiast się ładować zwraca błąd (504 - backend unavailable). Zaczęło się (już drugi raz) wczoraj koło 19 i trwało przynajmniej do 22, później nie sprawdzałem, bo już mnie krew zalewała (nie szperałem w ogóle w bazie danych, ani wczoraj, ani przez ostatnie dwa tygodnie).

Ostatnio okazało się, że problem leżał po ich stronie i po dwóch dniach go naprawili. Tym razem odpisali mi między innymi, że "Prawdopodobną przyczyną błędów jest przekroczenie liczby maksymalnych połączeń do bazy danych. W ofercie hostingowej jest to 30 jednoczesnych połączeń.". Czy jest to jednak możliwe skoro o godzinie 19, kiedy zaczął się problem, wizyt było łącznie(!) 14, a maksymalnie w tym dniu 29? Tym bardziej, że wcześniej strona przetrwała 140 osób w tym samym momencie(!) na serwerze...

Jeśli nie da się tego zweryfikować po liczbie wizyt w danej godzinie, to czy możecie mi podesłać jakiś sposób sprawdzenia maksymalnej liczby zapytań z wczoraj?

PS stronę mam postawioną na wordpressie, jeśli to ma jakieś znaczenie #ovh #serwer #bazydanych #mysql #webdev #wordpress
  • 21
@mysteq: no ja niestety się na tym kiepsko znam i po prostu wziąłem to na chłopski rozum skoro rekord wczorajszego dnia to 29 wizyt na godzinę, to trudno 30 zapytań w danym momencie narobić... chyba jest jakiś maksymalny czas wykonywania zapytania...
@normanos: @Dreszczyk: Wordpress najnowszy, wtyczki: aksimet, backupwordpress (raz dziennie), facebook (przycisk do lajkowania artykułu), fast secure contact form, google analytics for wordpress, Google XML Sitemaps, Wordpress Popular Posts i Zaki Like Dislike Comments :P szablon mojego autorstwa. To może sprawdzę po prostu jakoś tę liczbę połączeń?

No ale skoro strona jakiś czas temu wytrzymała spokojnie 140 osób naraz to czy możliwe, że nagle padła przy tak małej ilości osób?
@GoonSquad: na przyszłość zapraszam do nas, nie dość, że dostaniesz prawilnego mirkowego upusta to jeszcze ja będę mógł zobaczyć w logi i powiedzieć więcej w razie problemów ;) #autoreklama

Tak, zawsze jakikolwiek pad jest możliwy. Strony to żywe organizmy i nie ma czegoś takiego jak "zawsze działała więc dzisiaj też musi", nie mniej diagnostyka to ciężka sprawa, nie zawsze da się szybko i łatwo dojść do tego co może być nie
@normanos: zwraca Maxconnections 300 i Maxused_connections 301, a da się sprawdzić kiedy był ten maks, bo wydaje mi się, że to raczej nie wczoraj tylko jak już coś to w ten newralgiczny dzień z największa liczbą wizyt?
@normanos: no właśnie, bo u mnie jest limit 30 a tam jest 300 tak jakby dla 10 osób na serwerze:P a myślisz, że faktycznie mogła być to wina przekroczenia tego limitu? Jakbym Ci wysłał link do strony na priv to byś więcej wiedział?:D