Wpis z mikrobloga

ogólnie tych grup nie polecam ;)
Masz 'Polacy w Zurychu' i 'Polacy w Szwajcarii', przy czym większość postów jest na zasadzie 'nie znam niemieckiego, jak znaleźć pracę'. Albo 'przy zarobkach xxx ile mi się uda kasy oszczędzić?'
  • Odpowiedz
@7160: jak planujesz być w CH robotnikiem to pytaj na grupkach fb, ale llicz się z #!$%@? odpowiedziami. Jeśli planujesz być w CH specjalistą to poszukaj na Linkedin osób z Twojej branży i pytaj bezpośrednio
  • Odpowiedz
@7160: pytałem na grupie fb 'Zurich Expats' i dostałem spoko odpowiedź, pytałem również o to samo na polskiej grupie na fb i dostałem kilka sprzecznych ze sobą odpowiedzi, dodatkowo się tam w komentarzach zwyzywali XD
Na englishforum.ch znajdziesz dużo historii innych emigrantów
  • Odpowiedz
@7160: Wal na mirko pytania ;) Bylo nie raz, nie dwa, wiec mozesz tez tag przeszukac i znajdziesz sporo odpowiedzi - obok fajnych widoczkow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak cos to pytaj, jak bede w stanie to odpowiem.
  • Odpowiedz
@saturn14: > "Polacy w Zurychu" i 'Polacy w Szwajcarii'
Uwielbiam obie te grupy. Pamiętam jak ktoś zapytał czy trzeba mieć PCR jak się wjeżdża do Szwajcarii (sytuacja była dynamiczna). Odpowiedzi:
1. Tak
2. Nie
3. Jak mój kuzyn jechał 3 miesiące temu to nikt go nie sprawdził

Nikt nie podlinkował oficjalnej rządowej strony, gdzie było wszystko krótko wytłumaczone wraz z prostą infografiką.
  • Odpowiedz
@krzyzakp: Zastanawiam się czy warto robić technika masażystę, jak z robotą i zarobkami. Mam niewielkie doświadczenie jako elektryk, spawanie światłowodów, ale żaden ze mnie specjalista. Mam też technika sterylizacji medycznej (do pracy w szpitalnych sterylizatorniach).

Co warto zrobić, by zwiększyć szanse zatrudnienia?
  • Odpowiedz
@7160: do Szwajcarii najlepiej przyjechać już z ogarniętą robotą. Aby dostać pozwolenie na pobyt/pracę więcej niż na pół roku, w urzędzie musisz podać kopie umowy o prace.
Rynek pracy tutaj jest dosyć specyficzny i mocno konkurencyjny. Szwajcarzy zaczynają praktyki/prace od 16 roku życia. Często do usług gdzie pracuje się z klientem, zatrudniają tylko szwajcarów lub osoby z bardzo dobrym niemieckim.
Dodatkową trudnością jest znalezienie mieszkania. Potwierdzenie stałego adresu również jest wymogiem
  • Odpowiedz
@7160: Jak chcesz zwiekszyc szanse - jezyk i to ten, ktory obowiazuje w danym kantonie/rejonie.
Swiezakow przewaznie nie chca, raczej szukaja kogos z doswiadczeniem.. Wiec zdecydowalbym sie co chcesz robic, bo technik masazysta, a pozostale dwa to bardzo rozne profesje.. Wiec albo albo. Tu nie potrzebuja ludzi od wszystkiego, ale specjalisty z dnaej branzy.
  • Odpowiedz
Zastanawiam się czy warto robić technika masażystę, jak z robotą i zarobkami. Mam niewielkie doświadczenie jako elektryk, spawanie światłowodów, ale żaden ze mnie specjalista. Mam też technika sterylizacji medycznej (do pracy w szpitalnych sterylizatorniach).

@7160: Sprawdź najpierw uznawanie kwalifikacji - Szwajcarzy lubią wybrzydzać mimo podpisanych traktatów z UE w tej kwestii. Dla przykładu, uprawnienia elektryczna nie są proste i szybkie w uznaniu jeśli nie posiadasz doświadczenia zawodowego.

W przeciwnym wypadku mogą
  • Odpowiedz