Wpis z mikrobloga

@JonkeJ: Do prawidłowej identyfikacji grzyba nieraz należy go nie tylko zerwać, ale wstawić zdjęcia przekroju, choćby po to, by ktoś kto się zna mógł zaobserwować charakterystyczne dla danego gatunku przebarwienia. Taki przykład. Jakby ktoś zebrał pół kosza maślanki wiązkowej i wstawił zdjęcie na forum z pytaniem czy to opieńka to rzeczywiście należy mu się fala krytyki, tu widzimy jednego grzyba. Nauka i edukacja, nie każdy chodził od małego na grzyby i
@lileniaa: @LubieChleb: Ee, coś mi sie #!$%@? xD
@lileniaa: masz racje gorzki smak oznacza ze trujący:

"Należy przełamać jego kapelusz lub trzonek i posmakować czubkiem języka. Gorzki smak oznacza, że grzyb jest trujący. Zbierając grzyby, zwracaj uwagę na spodnią część ich kapeluszy. Te pokryte blaszkami — poza kurkami, kanią jadalną lub gąską zieloną — są trujące. "

( ͡° ͜ʖ ͡°)
@userrrr: Rany boskie skąd ty takie głupoty cytujesz?

1.Gorzki smak nie oznacza grzyba trującego - może być niejadalny poprostu (np: łuskwiak nastroszony).

2.Jak już mówiłem wcześniej - wiele grzybów trujących, bądź śmiertelnie trujących jest słodkawych, czy ma typowy grzybowy smak.

3.kurka nie ma blaszek, tylko żyłki.

4.Kurki, kania i gąska to tylko mały procent jadalnych gatunków!

5. Czubajka czerwieniejąca (jedna z kani) może być trująca - były zatrucia odmianą ogrodową.

6.Gąska
@userrrr: I właśnie google to zła rada xD. Dużo zdjęć na google grafika na początku zgadza się z nazwą grzyba, a jak scrollujesz w dół to już są takie cuda, że aż strach. Nawet portale głupoty piszą - raz Onet.pl przestrzegając pisał o goryczaku a na zdjęciu w artykule pyszny koźlarz topolowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) . Atlas z klepniętą przez mykologów wiedzą, bądź rozmowa z mykoliganini