Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Krótkie rozważania na temat mycia się...
(Chwilę myślałem czy tego nie napisać ze swojego prywatnego konta, ale z wykopkami to róznie bywa więc lepiej tak...)

Mireczki, nie sądzicie że jeśli ktoś nie prowadzi wysiłkowego trybu życia, nie ma problemów dermatologicznych etc, to wystarczy się myć co dwa dni?

Przykładowo, jeśli nasze kolejne dni wyglądają tak że siedzimy na HO, lub jedziemy tylko do biura po pracy spacer czy wyjście do sklepu to uważam że mycie co 2 dni w zupełności wystarczy. Oczywiście w ten dzień myje ręcznikiem pachy, pachwiny i resztę newralgicznych miejsc ale całego prysznica nie biorę.
W dni kiedy idę na trening, rower, pracuje fizycznie - myje się codziennie. No i codziennie zakładam świeżą bieliznę. Praktykuję tak od kilku tygodni i zredukowałem ilość prysznicy o 1/3. Czuje się dobrze, mój zapach się nie zmienił, skóra ok. Dodam że mieszkam z różową która jest dość pedantyczna jeśli idzie o czystość i porządek i sama zaczyna robić podobnie.
Tak więc jeśli nie widać różnicy, to dlaczego nie być bardziej eko a i rachunki się obniżają?
#pytanie #higiena #niepopularnaopinia #kryzys

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #632b31159a4a773345e647a4
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Wesprzyj projekt
  • 11
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak robisz sam na HO i nie masz nikogo w domu to możesz nawet nie myć się dwa dni, bo co tak naprawdę się dzieje? Co innego w związku i wychodząc na zewnątrz do sklepu itp. Z szacunku do siebie i innych wypada się myć codziennie.
Inna sprawa, że jak zaczynasz usprawiedliwiać niedbanie o swoją higienę to wypatruj depresji za rogiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@AnonimoweMirkoWyznania: jak chcesz być Eko I obniżyć rachunki to myj się metodą z Maroka. Oni tam bardzo oszczedzają wodę wiec mycie wyglada tak, że stawiasz dużą miskę pod prysznicem, włazisz do niej i polewasz się wodą. Potem zakręcasz wode i myjesz się mydłem/szamponem i wodą z miski. Na koniec tylko spłukujesz się czystą wodą z mydlin. Wodę z miski używasz drugi raz do spłukania kibelka albo umycia tarasu.

Nawet bez miski
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Niekumaty_: bo byłam w Maroku przez dwa miesiące i razem z koleżanką gdzie odwiedziłyśmy wiele członków jej rodziny w roznych częściach kraju, a że mieszkałyśmy w normalnych domach, a nie hotelach to nauczyli mnie wiele swoich zwyczajów. Te prysznice to była jedna z takich rzeczy które uświadomiły mi jak cenna jest woda tam gdzie nie ma jej pod dostatkiem
MocnaŚwinka: Dla mnie to oczywiste, zwlaszcza, ze malo smierdze (potwierdzone info od rzeszy ludzi, wspolokatorow itp).
Aktualnie myje sie 2x dziennie, bo jezdze do biura + basen / silownia.

Ale jak siedze w domu to zdarza mi sie 1.5-2 dnia sie nie myc i nie ma w tym zadnej tragedii, bo wczesniej sie umylem DOKLADNIE i do czysta.
Tyle, ze ja w domu 95% czasu spedzam na fotelu / kanapie. Co