Wpis z mikrobloga

Przy bardzo optymistycznym założeniu że będzie dla każdego opał na zimę to jaką temperaturę planujecie trzymać w domu?

Mi osobiście 20 stopni wystarczy, więcej to już obecnie chyba luksus. Piec na ekogroszek, worek 20kg starczy na ogrzanie domu i ciepłą wodę na 2, w porywach 3 dni, kosztuje ok. 75-80zł. 2 lata temu ten sam worek był za 25zł xD Gdybym nie grzał w kuchni i łazience, a tylko w pokoju gdzie siedzę to starczy nawet na 4 dni spokojnie, ale piec musi non stop chodzić a prąd też kosztuje ¯\_(ツ)_/¯. Poza tym w łazience to jednak trzeba grzać bo nie ma nic gorszego niż wyjść z gorącego przysznica do zimnego pomieszczenia + raz dwa jakiś syf wykwitnie na ścianach od wilgoci.

I tak się żyje powoli w tej Polsce, chyba bardziej opłaca się inwestycja w ciepłe, grube skarpety i jakiś dres żeby przetrwać zimę xD
#ogrzewanie
Minieri - Przy bardzo optymistycznym założeniu że będzie dla każdego opał na zimę to ...

źródło: comment_1663482277AhJYlthuivoAbPdItapz6b.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
@Minieri: "Poza tym w łazience to jednak trzeba grzać bo nie ma nic gorszego niż wyjść z gorącego przysznica do zimnego pomieszczenia + raz dwa jakiś syf wykwitnie na ścianach od wilgoci."

Jeśli temperatura w łazience ci wystarcza a obawiasz sie grzyba w polecam zostawiać zawsze uchylone drzwi.
  • Odpowiedz
Mi osobiście 20 stopni wystarczy, więcej to już obecnie chyba luksus.

@Minieri: Ogrzewanie miejskie, podczas awarii lub wyjątkowych mrozów mogę odpalić klimatyzację na grzanie i wywalone jaja.
  • Odpowiedz
@Minieri: 20 jest git, lepiej ciut chłodniej niż za gorąco, ale mój tate to by 26 najchętniej ustawił xD Jeśli chodzi o samą energię u mnie jest spora nadwyżka z FV to jak się zrobi chłodniej grzejniki elektryczne pójdą w ruch, a tak to drewno jako opał i mam zapas na jakieś 3.5 roku + trochę węgla, a stary i tak pół żartem gada żebym jechał do Bogdanki, ehh jaki
  • Odpowiedz
@Minieri no nie ma lekko, ja mam chałupę 170 m i trzeba to ogrzać. Mam piec na ekogroszek i płaczu nie będzie, bo coś tam się zarabia, ale jak ktoś żyje od pierwszego do pierwszego, to nie zazdroszczę.
BTW od pół roku uskuteczniam metodę Wima Hoffa, więc jak coś to sobie poradzę, gorzej z dziećmi i żoną, bo ale jak to mówi Jonasz Koran Mekka, "chcącemu nie dzieje się krzywda"
  • Odpowiedz
@Minieri ale pierdzielisz 20kg to maks 24h, na 48 albo 72 to by na podtrzymanie paleniska nie starczyło, a Ty tu jeszcze o grzaniu mówisz. Chociaż ciężko mówić grzanie jak 19 st w chacie.
  • Odpowiedz
@kolikowski: Jednym workiem rzeczywiście na raz nie ogrzeję na 2 dni, ale kiedy piec rozpalony i wsypię 5 worków ekogroszku do podajnika to serio mam spokój z ciepłem na 10-12 dni spokojnie licząc razem z grzaniem wody. Czyli średnio 1 worek na trybie podtrzymaniu starcza na ponad 2 dni.
  • Odpowiedz
@rzaden_problem: Jeśli mogę spytać to ile poszło na FV? Było jakieś dofinansowanie? I kiedy mniej więcej się zwróci bo domyślam się że chyba jeszcze się nie zwróciło. Też o tym myślałem, ale to droga impreza na początek, nie bardzo mnie na to stać.
  • Odpowiedz
@Minieri: w skrócie: 27k, 6k odliczone, na czysto 21. Po cenach które płaciliśmy wcześniej to 7.5 roku ale ciężko różne udogodnienia przeliczyć.

Taki plus, że zdążył zanim ceny poszły w górę, chyba w listopadzie tamtego roku, ale podłączenie dopiero do sieci w styczniu, choć pogoda się ładnie zgrała, bo jak na zimę to świetne liczby kręciło. Rachunki wcześniej przed podwyżkami mieliśmy ~ 230zł, rodzice mają gospodarstwo to czasem więcej jak
  • Odpowiedz