Wpis z mikrobloga

@Zgrywajac_twardziela: A znasz jakikolwiek taki przypadek gdy mężczyzna dostaje podobną promocję? Np. mężczyźni rzadko chodzą do teatrów, rzadziej kupują książki. Widziałeś kiedyś promocję tylko dla mężczyzn "aby przyciągnąć nową grupę klientów". Nie brońcie już tych zachowań, bo to kolejna ewidentna dyskryminacja mężczyzn, zawsze to działa tylko w jedną stronę i zawsze jest tolerowane przez społeczeństwo tylko w jedną stronę.
  • Odpowiedz
@Reretos: Nie śledzę takich sytuacji, ale pewnie coś by się znalazło. O ile w przypadku jakichś specjalnych godzin tylko dla kobiet się z Tobą zgodzę, tak tutaj to pewnie jest typowo żeby przyciągnąć jakieś nowe klientki. Odkąd pamiętam nie kojarzę ani jednej dziewczyny która by chodziła do skateparku, nawet w czasie boomu na deksę i rolki w latach 90 żadnej nie widziałem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Nie znalazłoby się, bo działa to tylko w jedną stronę. Kobiety chętniej oglądają filmy, czytają książki jednak nigdy nie ma promocji tylko dla mężczyzn. Natomiast w drugą stronę są zniżki np. na uprawianie sportu, różne męskie hobby (na meczach wielu drużyn ekstraklasy kobiety są traktowane jak dzieci, na siłowni zniżki, gdzie indziej godziny tylko dla kobiet, zniżki na przejazdy taksówkami, zniżki nawet są chyba na wyrobienie uprawnień w jakimś związku
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Nie jest to nad wyrost. Bo przeważnie kobieta z męskimi zainteresowaniami ma zniżki, a mężczyzna z damskimi nie. Jestem niemal pewny, że gdybym szukał kursu szydełkowania, to żadnej zniżki dla mężczyzn bym nie znalazł
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Mogłyby, a ich nie ma. A często mężczyźni chodzą do kosmetyczek. Nawet wpisałem przed chwilą "regulacja brwi Wrocław" w wyszukiwarce i cena dla mężczyzn wyższa (choć w tym przypadku jest to uzasadnione większym nakładem pracy, jak w przypadku cennika u fryzjerów)
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Tak, z tego samego powodu co kobiety w przypadku regulacji brwi-nakład pracy. W przypadku mężczyzn z dłuższymi włosami, często normalnie płacą kobiece stawki mimo tego cennika. Ja np. przeważnie za strzyżenie płacę tak jak kobieta
Kursy tylko dla kobiet, stypendia tylko dla kobiet, zniżki tylko dla kobiet na sporty itp. nie mają swoich odpowiedników.
  • Odpowiedz