Wpis z mikrobloga

Ogrodnicze Mirki, prosze o pomoc! Mam pod mieszkaniem małą działkę, trawnik, około 30m2. Miejsce do spędzania miło czasu. Kupiłem już hamak, jest ławka z stolikiem. Kupiłem juz trawę samo zagęszczającą i chciałem dosiac, bo są duże ubytki i słabo to wygląda, ale jest tu pełno chwastów, nie ma co ukrywać. Nie jestem trawnikowym purystą, wystarczy mi poprawny trawnik jak w parku, nie musi być idealny. Zastanawiam się jak zrobić to najbardziej efektywnie, żeby przy stosunkowo małym natężeniu pracy mieć stosunkowo przyjemny trawnik. Początkowo chciałem tylko przegrabić (kupiłem grabie) i dosiać teraz wczesną jesienią. A na wiosnę dosiać znowu. Ale trawa jest marna, ma dużo chwastów i nie wiem czy to się w ogóle jakoś przyjmie. Ktoś może coś doradzić? Poniżej zdjęcia poglądowe z mojej działki. Nie chcę robić idealnej trawy, bo i tak nie będę w stanie jej co tydzień kosić i dbać jak o żonę. Po prostua być lepiej niż teraz i gęściej. I jak się za to zabrać żeby było ok?
#ogrodnictwo #ogrod #trawnik #murawa #trawa #pielegnacja #dzialka #ogrodkidzialkowe
FrankUnderwood - Ogrodnicze Mirki, prosze o pomoc! Mam pod mieszkaniem małą działkę, ...

źródło: comment_1661854390ekm4MT73j1TFRMvdijohhs.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: widać dużo chwastnicy. Na nią albo chemia albo częste koszenie. Potem dosiewka. Najlepiej wymieszać nasiona ze świeżą ziemia. Ja kupowałem najtańsza w markecie.
Skoś jak najniżej. Jak masz możliwość to przejedź werytkulatorem, jak nie to chociaż weź widły i zrób aerację czyli ponakłuwaj i posyp piaskiem. Nawóz do trawy i może się coś uratuje.
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: Na takiej małej działce ja bym całkowicie trawnik zlikwidował. Zrób sobie taras, jakieś rabaty, jak bardzo Ci zależy to kawałek sztucznej trawy. Obejrzyj sobie "Polowanie na ogród" dla inspiracji, tam często urządzają od A do Z takie małe ogródki jak Twój.
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: Ja zacząłbym od zrobienia wertykulacji. Wprawdzie robi się to wiosną, ale możesz jeszcze spróbować. Co do chwastów, to tylko ręczne usuwanie i częste koszenie trawnika.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dzienpachniejakpoczatek: Zacząłem grabić, to zrywa mi wręcz te chwasty które w jednej części zdominowały niemal całkowicie trawę xd

Kosic zamierzam tak około raz na dwa, trzy tygodnie. Koniczyna brzmi spoko, jakąś strokotka też mi nie przeszkadza. Ma być zielono i ładnie. A jak widać na zdjęciach, które i tak nie oddają rzeczywistości w pełni, moja działka wygląda jak pole woodstockowe, jeżeli chodzi o jakość trawnika xd także na pewno chce go
FrankUnderwood - @Dzienpachniejakpoczatek: Zacząłem grabić, to zrywa mi wręcz te chwa...

źródło: comment_1661855327vXgTPpYQQ0PP7dCUCjmmrB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood

Samozageszczajace to są trawy sportowe, wymagają częstego i regularnego cięcia. Już bardziej jakaś mieszanka do rzadkiego koszenia. Jak masz 30 M2 to zastanów się serio nad założeniem od nowa. Teraz jest dobra pora.
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: w tym roku już nic z tym nie zrobisz, ale w następnym sezonie możesz mieć zajebisty trawniczek i nie wymaga to wiele pracy. Wapno + nawóz NPK (14/5/8 lub 14/3/15) + wertykulacja na wiosnę oraz ew. lekkie dosianie ubytków (tylko delikatnie, żeby ci się gęścina nie zrobiła), później częste koszenie trawnika (im krócej tym lepiej) i tyle.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@muadzik: Niedoszacowałem. Jednak to 48m2. Nadal nie dużo, ale np koszenie tym co mam z godzinę zajmuje. Elektryczna, trzeba pociągnąć z domu kable, ma już lata swietnsoci za sobą.

Aktualnie chwilę grabilem tam, gdzie jest duże zacienienie i pełno jakiegoś liściastego chwasta. Tak to wygląda teraz mzastaniwam się czy jest sens to robić czy kupić jeszcze coś na odchwaszczanie. I czy czekać z tym na Jasień czy robić już teraz. Czy
FrankUnderwood - @muadzik: Niedoszacowałem. Jednak to 48m2. Nadal nie dużo, ale np ko...

źródło: comment_1661856555t5VQ3VrXXLBIov6Dhu8dN3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: nie no ja bym zaczął teraz jeszcze chwila jest żeby trawa się zakorzeniła. Kup Chastox i Puma. Jak padną chwasty to przekop. Musisz przekopać bo musisz mieć trochę luźna ziemię żeby nasiona przykryć ziemią. Jak sypniesz teraz tak z ręki na ziemię to większość się nie przyjmie. Chyba że pożyczysz gdzieś glebogryzarkę, są takie firmy które wypożyczają sprzęt. Wtedy przelecisz glebogryzarką w dwie godzinki zamiast całego dnia kopania.
  • Odpowiedz
@FrankUnderwood: no i ta trawa też średnio trafiona na takie warunki jak piszesz, czyli bez podlewania i rzadkie koszenie.
Doczytałem że nie chcesz za dużo robić teraz, to rzeczywiście albo zostaw na wiosnę. Albo kup najtańsza ziemię w markecie - worek 20 l po 4 zł? Wymieszaj z nasionami i będzie lepiej niż tak po prostu rzucone na ziemię a drogo nie wyjdzie. Do tego później nawóz.
  • Odpowiedz