Wpis z mikrobloga

Cześć. Czy wg was prognozowane wstrzymanie kolejnych podwyżek stóp procentowych a potem ich stopniowe obniżanie wpłynie znacząco na rynek krypto? Zastanawia mnie korelacja, czytam często różne opinie, podobnie zresztą jak w sytuacji nieruchomości.
Kiedyś trochę interesowałem się tematem krypto ale ostatecznie nie wciągnęło mnie to. Chciałbym teraz się w to troche pobawić niewielkimi środkami z bieżących dochodów. Jak ktoś ma chęć podrzucić mi kilka wskazówek odnośnie wyboru portfela, #gielda itp to będę wdzięczny
#kryptowaluty #bitcoin
  • 4
@Pawelex: Krypto jest analogiczny do innych rynków, chociaż moim zdaniem jest to rynek znacznie bardziej chciwy i podatny na emocje.

Na pewno nie możemy patrzeć na obecną sytuację analogicznie do szczytów inflacyjnych w krajach rozwiniętych w przeszłości. Uważam tak, ponieważ ówczesna walka z inflacją polegała na gwałtownym podnoszeniu stóp, co dało w rezultacie gwałtowne zbicie inflacji.

To czego teraz doświadczamy, to powolne tłamszenie inflacji powolnym podnoszeniem stóp, ale za to ich
Obecne rządy są bardzo populistyczne i boją się skutecznych środków na zbicie inflacji, co szybko odbiłoby gospodarkę. Nie chcą przez to utracić władzy. W efekcie będziemy mieli długotrwale rosnące ceny i "miękkie" przejście przez kryzys jeżeli chodzi o rynek pracy i zarobki. W efekcie staniemy się znacznie biedniejsi, a giełda będzie się odradzać, ale powoli. Tak jak powoli będzie tłamszona inflacja.

Ale to tylko moje zdanie, pozdrawiam.