Aktywne Wpisy

noipmezc +2
co myslicie o pozytywnym myśleniu?

s1gyn +1
Mireczki, kilka dni temu się odwodniłam, ale tak bardzo i to odwodnienie postepowalo od kilku dni, w efekcie zaczęłam mieć bardzo niepokojące objawy i byłam mega strasznie osłabiona. Prawie zemdlałam. Piję elektrolity od dwóch dni ale takie uczucie masakryczego oslabienia jest ciągle, chociaz jest trochę lepiej niż było. I ciągle nie czuję się w pełni nawodniona. Ile tych elektrolitow mogę dziennie pic zeby ich nie przedawkować? Jest coś jeszcze co pomogloby mnie

Witam mirasów. Krótko i na temat. Jaki framework MVP do php jest najlepszy? Zależy mi na prostocie i szybkości pisania. Zacząłem sie uczyć Zend 2. I czy macie jakieś fajne poradniki dla tych framweorków. Np tutorial ze strony Zend nie należy do bardzo przystępnych i omawiających większej ilości zagadnień. Ewentualnie jakiś kurs z dobrze wytłumaczoną logiką mvc.
@Buda: Laravel
MVC mówi o podziale „kompetencji” w kodzi: rozróżniamy części kodu, które zajmują się:
* przyjmowaniem danych od użytkownika, zarządzaniem co ma się dziać –
@Buda: Tak po prawdzie to komu na tym nie zależy?
Zdaję sobie sprawę, że mvc jest przerklamowane i nie można przecież w tym wszystkiego pisać, ale to chyba dobry początek do nauki wzorców projektowych? Wcześniej, sam sobie tworzyłem "schematy", które świetnie sprawdzały się w małych aplikacjach które tworzyłem ale z tego co zauwazyłem w większych projektach by się nie sprawdzały już tak dobrze.
Czyli Silex do nauki a potem już będę już wiedział czego potrzebuję i wybiorę coś bardziej
* logiką „biznesową” aplikacji, czynnościami specyficznymi dla aplikacji, „działaniem” – model,
@MacDada: I to jest podstawowy problem, z kodu, który widziałem wynika, że "programiści" uwielbiają wciskać logikę biznesową do kontrolera, co kończy się powtarzaniem kodu.
Ale już podział między kontrolerem i modelem wydaje się z początku dosyć rozmyty, a do tego dochodzi kwestia LENISTWA.
No bo przecież jedno zapytanko do bazki pyknę albo tylko ustawię sobie jakąś małą rzecz w sesji – nie będę przecież w tym celu tworzyć nowej
Co do Laravela to jest taki problem, że wszyscy (z uwagi na prostotę użycia) polecają go początkującym w świecie frameworków PHP. Nawet ludziom, którzy PHP na oczy nigdy nie widzieli. Co z tego połączenia wychodzi? Kontrolery z miliardem linii kodu (i pytania 'jak wykorzystać ponownie kod kontrolera x