Wpis z mikrobloga

#programowanie #php #mvc #framework

Witam mirasów. Krótko i na temat. Jaki framework MVP do php jest najlepszy? Zależy mi na prostocie i szybkości pisania. Zacząłem sie uczyć Zend 2. I czy macie jakieś fajne poradniki dla tych framweorków. Np tutorial ze strony Zend nie należy do bardzo przystępnych i omawiających większej ilości zagadnień. Ewentualnie jakiś kurs z dobrze wytłumaczoną logiką mvc.
  • 15
  • Odpowiedz
@nvll: Ruby też się uczę ale to pobocznie. Najwięcej ofert pracy w tym momencie jest na PHP i bardzo czesto wymagana jest znajomość MVC.
  • Odpowiedz
@Buda: MVC to wzorzec projektowy, a nie framework. Można go stosować z dowolnym językiem/frameworkiem.

MVC mówi o podziale „kompetencji” w kodzi: rozróżniamy części kodu, które zajmują się:

* przyjmowaniem danych od użytkownika, zarządzaniem co ma się dziać –
  • Odpowiedz
@Buda: A co do frameworka uczącego dobrych praktyk: na początku polecam pobawić się Silexe'm – jest łatwy, szybki w nauce, korzysta z tych samym komponentów co (glorious master race) Symfony i właśnie uczy dobrych nawyków.
  • Odpowiedz
@MacDada:

Zdaję sobie sprawę, że mvc jest przerklamowane i nie można przecież w tym wszystkiego pisać, ale to chyba dobry początek do nauki wzorców projektowych? Wcześniej, sam sobie tworzyłem "schematy", które świetnie sprawdzały się w małych aplikacjach które tworzyłem ale z tego co zauwazyłem w większych projektach by się nie sprawdzały już tak dobrze.

Czyli Silex do nauki a potem już będę już wiedział czego potrzebuję i wybiorę coś bardziej
  • Odpowiedz
@Analityk: Wiadomo. Ale tutaj chodziło mi o framework prosty i przejrzysty do nauki podstaw a nie skomplikowany kombajn do tworzenia wielkich aplikacji.
  • Odpowiedz
* przyjmowaniem danych od użytkownika, zarządzaniem co ma się dziać – kontroler,

* logiką „biznesową” aplikacji, czynnościami specyficznymi dla aplikacji, „działaniem” – model,

@MacDada: I to jest podstawowy problem, z kodu, który widziałem wynika, że "programiści" uwielbiają wciskać logikę biznesową do kontrolera, co kończy się powtarzaniem kodu.
  • Odpowiedz
@Ginden: Rozdział między widokiem vs reszta świata jest w miarę oczywisty dla każdego – nawet niefajnie to wygląda jak się miesza w jednym pliku zapytania do bazki i wyświetlanie HTMLa.

Ale już podział między kontrolerem i modelem wydaje się z początku dosyć rozmyty, a do tego dochodzi kwestia LENISTWA.

No bo przecież jedno zapytanko do bazki pyknę albo tylko ustawię sobie jakąś małą rzecz w sesji – nie będę przecież w tym celu tworzyć nowej
  • Odpowiedz
@Godlike_Atheist: Może nie konkretnie o MVC, ale o dobrych nawykach w programowaniu można wiele się nauczyć od wujka Boba, http://cleancoders.com/ Naprawdę polecam.

Co do Laravela to jest taki problem, że wszyscy (z uwagi na prostotę użycia) polecają go początkującym w świecie frameworków PHP. Nawet ludziom, którzy PHP na oczy nigdy nie widzieli. Co z tego połączenia wychodzi? Kontrolery z miliardem linii kodu (i pytania 'jak wykorzystać ponownie kod kontrolera x
  • Odpowiedz
@Buda: zależy ile masz czasu na naukę. sam chciałem zacząć od Silexa a potem #symfony2, ale czytając dużo o tych dwóch frameworkach dowiedziałem się, że migracja S2-> silex jest bardzo prosta (silex do mniejszych projektów, S2 do większych) ale w drugą stronę jest już trudniej, bo Silex daje większą dowolność i swobodę programiście (jak już wiesz co i jak wolisz). Dokumentacja do Symfony2 jest moim zdaniem najlepsza
  • Odpowiedz