Aktywne Wpisy

czarnobialyblog +59
Pozwólcie że opiszę wam jak wygląda #wygryw #chwalesie czyli szczęśliwa (ostatnia) sobota i niedziela singla bez #zwiazki
Rano przyszła moja pomoc domowa. Szczuplutka, młoda, ładna dziewczyna z Ukrainy. Widzimy się (z małymi wyjątkami) co tydzień. Ubrała swój mundurek (o taki klik) i przystąpiła do pracy. Z oknami zajęło jej wczoraj 6 godzin, normalnie przychodzi na 4. W tym samym czasie mogłem sobie z nią porozmawiać albo po prostu nic nie robić
Rano przyszła moja pomoc domowa. Szczuplutka, młoda, ładna dziewczyna z Ukrainy. Widzimy się (z małymi wyjątkami) co tydzień. Ubrała swój mundurek (o taki klik) i przystąpiła do pracy. Z oknami zajęło jej wczoraj 6 godzin, normalnie przychodzi na 4. W tym samym czasie mogłem sobie z nią porozmawiać albo po prostu nic nie robić

Czy OP ma szczęśliwe życie?
- Tak 54.9% (667)
- Nie 45.1% (547)
MurLand +138
Dobra chcieliście zejść do deep MLMu to prosze, tylko żeby nie było, ze nie ostrzegałem. Dla mojego i swojego bezpieczeństwa NIE PLUSOWAC bo bedzie tylko gorzej.
Tym razem MLM Sativa Life, pozostawiam bez komentarza.
Będzie 70 plusów wrzucam kolejny utwór, a później będę żył z plusików pasywnych.
#frajerzyzmlm #mlm #discopolo #heheszki
Tym razem MLM Sativa Life, pozostawiam bez komentarza.
Będzie 70 plusów wrzucam kolejny utwór, a później będę żył z plusików pasywnych.
#frajerzyzmlm #mlm #discopolo #heheszki

Rzutem na taśmę dodaję swoją relację. Oto zadania jakie miałem do wyboru:
1. Spróbuj samodzielnie zrobić makramę.
2. Znajdź i zwiedź ciekawe opuszczone miejsce w swojej okolicy (urbex).
3. Przygotuj nalewkę owocową.
Ponieważ już parę razy próbowałem robić makaron i mi nie wyszło, a potem przeczytałem dokładnie wyzwania to zdecydowałem się spróbować #urbex . Oprócz tego to jeszcze troszeczkę zahaczę o temat 3. Stay tuned.
No więc zaczynamy, zapraszam do komentarzy:
#ostrowiecswietokrzyski #swietokrzyskie
Od kilku lat mieszkam, żyje i pracuje w Ostrowcu Świętokrzyskim (żółta gwiazdka na mapie). Urodziłem się natomiast w oddalonym o 50 min drogi Skarżysku Kamiennej. Dlaczego o tym wspominam? Obydwa miasta łączy jeden ciekawy mianownik – wielkie przedsiębiorstwo produkcyjne, którego czasy świetności minęły niedługo po transformacji ustrojowej.
W przypadku Skarżyska są to Zakłady Metalowe „Mesko” powiązane z szeroko pojętą branżą zbrojeniową oraz w
Od dziecka słyszałem od dziadków oraz ludzi starszego pokolenia co to było „Mesko” – w czasach świetności (przypadających na lata 50 i 60 XX w.), przedsiębiorstwo zatrudniało 22 tysiące ludzi, czyli więcej niż wynosiła populacja miasta. Niemal każdy pracował w „Mesko”. Nazwa stała się synonimem miasta. Niektóre sceny w „Liście Schindlera” Spielberga były kręcone na terenie byłych Zakładów Metalowych. Na przełomie lat 90 i 2000 jeździłem do Domów
Sytuacja Zakładów Metalowych „Mesko” jest pod pewnymi względami podobna do tego co stało się z Hutą Ostrowiec, a pod innymi – diametralnie odmienna.
Podobnie jak w przypadku Skarżyska, Huta Ostrowiec to wizytówka miasta, która w szczycie swojej świetności zatrudniała 17 tysięcy ludzi. I podobnie jak „Mesko”, przeszła ogromne zmiany niedługo po transformacji ustrojowej.
Obecnie w Ostrowcu w umysłach i języku ludzi funkcjonują dwie huty: „Stara Huta” czyli obszary poprzemysłowe
No i jest, tylko dajcie mi jeszcze jeden komentarz i już będzie #mirkowyzwanie . Ok? Ok.
Do Ostrowca trafiłem przez moją partnerkę, która stąd pochodzi. Od pierwszych wizyt u jej rodziców oraz poruszania się po mieście moją uwagę przykuły dwa budynki: wieża ciśnień oraz ogromna niedokończona hala stojąca tuż obok niej (wybaczcie
Aby przygotować się do wyzwania, obejrzałem sporo materiałów #urbex na Youtubie – to co dowiedziałem się z tych filmików wziąłem sobie do serca, więc kompletnie na przypale w tenisówkach, jeansach i koszulce podjechałem na bezczela samochodem, parkując przed samą bramą. Oczywiście zrobiłem to w środku dnia.
Zdjęcie z Google Maps w poprzednim komentarzu jest stare (Sierpień 2017), więc teren nie jest tak zarośnięty i wygląda
O wieży jest niżej. Spokojnie.
Pomimo, iż szkielet znajduje się na terenie Starej Huty, to jego historia jest w całości współczesna. W zasadzie zawiera się w poniższym artykule:
https://www.propertynews.pl/magazyny/miala-byc-walcownia-za-75-mln-euro-ale-przyszedl-komornik,61248.html
Czyli miała być walcownia za 350mln PLN (wg dzisiejszego kursu), ale przyszedł kryzys, więc budowę wstrzymano w 2009, pierwsza licytacja komornicza miała się odbyć w 2018.
Walcownia jest O G R O M N A – no dobra może nie aż tak, ale nadal jest spora. Ma około 320m długości i około 130m szerokości w najszerszym miejscu. Wysokość mogę jedynie ocenić na….20m?
Jak widać teren w środku również centymetr po centymetrze zarasta roślinnościom. A co do tych graficiarzy, to jeszcze powinni trochę poćwiczyć.
No więc jakie są obecne losy walcowni? Tak do końca to jeszcze nie wiem, w Internecie jest mało informacji na ten temat, ale z pewnością postaram
Kontynuując naszą wycieczkę udałem się w stronę wieży ciśnień. Góruje ona nad walcownią, jednakowoż nie jest wiele wyższa.
Próbowałem dowiedzieć się co znajduje się w środku. Pod linkiem:
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/wieza-cisnien-zdjecia-wnetrza/
Jeden użytkownik tak opisuje wnętrze:
„Mogę co niego powiedzieć o wnętrzu, na górę wchodzi się po metalowych, kręconych schodach. Są chyba 4 betonowe poziomy po drodze na górę. Między nogą a czaszą jest sporo instalacji wodnych, typu rury, zawory. Do metalowego, zardzewiałego zbiornika na wodę wchodzi się
Powiem bez bicia – nie wiem. Ale mam pewne poszlaki. Powyższy link z opisem wnętrza wieży zawiera komentarz innego użytkownika, który twierdzi, że był w środku w latach 90. kiedy budynek jeszcze funkcjonował. Kiedy został opuszczony? Nie wiem, ale się dowiem, w końcu to mój pierwszy raz z #urbex , mam nadzieję, że nie ostatni
Czy mirkowyzwanie zainspirowało mnie do urbexu? Nie ciągnie mnie do wchodzenia i eksplorowania opuszczonych miejsc, ale ta krótka przygoda sprawiła, że dowiedziałem się więcej o swojej okolicy i jej historii. Także, raczej nikt nie złapie mnie jak będę włamywał się do opuszczonego bunkra, ale pewnie spędzę jeszcze trochę czasu na czytaniu o ciekawych miejscach w swojej okolicy. Dzięki!
Tak jak pisałem na początku wrócę na chwilę do tematu nalewek owocowych, czyli opcji numer 3 z zestawu, który otrzymałem na to mirkowyzwanie. Otóż takie samo zadanie otrzymałem kilka lat temu, kiedy po raz pierwszy uczestniczyłem w zabawie i……od tego czasu robię to regularnie. Wtedy wziąłem pierwszy lepszy przepis na cytrynówkę z chilli. Teraz przygotowuję ją z tego samego przepisu (z drobnymi zmianami) regularnie. Moja rodzina lubi wypić kilka
A pamiętasz drugą wieżę ciśnień na starym zakładzie? Obok stawów hutniczych. Miała 90 metrów wysokości i w sierpniu 2010 roku ją rozebrali.