Wpis z mikrobloga

@severnight: szczekanie to forma komunikacji u psa, pies nie potrafi wyrazić w inny sposób tego, że się boi, jest mu zimno lub czuje się samotny. Obroża antyszczekowa to rewelacyjny sposób by pies stracił zaufanie do właściciela, równie dobrze można bić dzieci za to że płaczą.
  • Odpowiedz
@severnight: pies to istota myśląca, czująca i mająca bogaty wewnętrzny świat emocjonalny. Ktoś kto bierze psa musi zadbać o jego zdrowie psychiczne i fizyczne. Zostawianie psa samego na balkonie jest dla psa torturą - dlatego szczeka. Jak ty byś się czuł gdybyś był w panice a ktoś inny kazał by ci szturchać ścianę nosem zamiast krzyczeć?
  • Odpowiedz
@severnight: pies jest istotą stadną. Dla każdego psa przebywanie samemu jest związane ze stresem, tym większym o ile nie ma możliwości ucieczki (a z balkonu nie ma). Pies może zostawać sam tylko wtedy kiedy przeszedł odpowiedni trening z właścicielem, ma dostęp do wody, karmy i czegoś z zapachem właściciela (kocyk, stary tshirt) Wszystko inne jest znęcaniem się. A mogę się mądrzyć dlatego, że za pół roku będę już oficjalnie dyplomowanym psychologiem
  • Odpowiedz
@helga-von-klusken: dobra, super, ale tu jest jawny przykład na to, że właściciel wziął psa i nie potrafi się nim zająć i zapewnić mu tych podstawowych rzeczy, żeby czuł się komfortowo. Przez to niekomfortowo czują się sąsiedzi, którym zakłócany jest mir domowy i takie coś też podlega pod zgłoszenie na SM/policję. Zwierzęta nie mogą być ważniejsze od ludzi. Sam mam problem z sąsiadami, bo w mojej klatce jest chyba 12 psów (co
  • Odpowiedz