Wpis z mikrobloga

zaczynam zabawę z #arduino, migające diody mam za sobą i teraz mam pomysł na najprostszy ruszający się samochodzik.

IF odległość przed samochodzikiem <30cm to{

zasil pin od przekaźnika, który uruchomi silniczek tak aby samochodzik jechał do tyłu}

Else

wyłacz zasilanie na pinie, czyli odłącz zasilanie z silniczka

Czujnik ultradźwiękowy czyta odległość przed nim w cm. Przekaźnik puszcza prąd jeżeli jest zasilanie na pinie. Czy to ma prawo działać i samochodzik będzie się cofał od wszystkiego na odległość 30cm ?

#programowanie
rennaissance - zaczynam zabawę z #arduino, migające diody mam za sobą i teraz mam pom...

źródło: comment_ISrYKvRxYuG4FHq8AbXZ2890xkB3qZlf.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
@chrzanu180: to co, potrzebne są dwa przekaźniki ? Nie mam doświadczenia z arduino, tak mi się wydawało logicznie, aczkolwiek w tym Else chyba można obsłużyć zatrzymanie silniczka i uruchomienie do przodu :) ?
  • Odpowiedz
@Roballo: Coś podobnego robię, ale zamiast korzystać z gotowca (modelu) to modeluje własny, który później wydrukuje. Takie drobne zboczenie z mojej strony :P

A i zamiast na irdzie to robię na BT.
  • Odpowiedz
@moooka: skąd Ty wziąłeś taką cenę ? o.0 scalak L298 kosztuje tak z tego co pamiętam ~10pln, a cały elegancki moduł z tym scalakiem, diodami, kondensatorami i ładnymi terminalami do podłączenia jest chyba za 24pln na alledrogo
  • Odpowiedz
@chrzanu180: jakiś portal zagraniczny :| Wiesz ja właściwie to dopiero myślę o zaintertesowaniu się tym tematem poważniej, są Twoim zdaniem jakieś tańsze zamienniki arduino na początek ? Widziałem np coś co się nazywa seeduino i parę innych z końcówką uino, ale w zasadzie to mało o tym wiem.
  • Odpowiedz