Wpis z mikrobloga

Robię przyjemny kursik SQLite od podstaw, ale czytam, że w Polsce i korpo tylko MS SQL. Polecacie kursy, kanały, materiały MS SQL, żeby od razu utrwalać sobie dobry zapis języka?

I mam pytanko do ogarniaczy - zastanawiam się, czy SQL jest tak prosty w koncepcji, czy kurs mnie prowadzi przez naukę jak upośledzoną? Nie miałam wcześniej styczności i jestem rozbita co o tym myśleć.
#sql
  • 14
@JoeGlodomor: pracuje na danych głównie w Excelu i mi miejsca i mocy obliczeniowej brakuje, no i języków. Postanowiłam zacząć od SQL losowego bo się nie orientowałam a potem cisnąć w Pythona. Raczej rozwój bo dla obecnego korpo moje VBA i narzędzia na zasadzie dashboardow analizujących dane to czarna magia. A chciałabym pójść do IT jako Business Analyst do roku czasu. Brzmi to jak plan czy nie bardzo? Po drodze jeszcze uczę
@notoelo: ogólnie w it znajomość sql się bardzo przydaje. Podstawy są proste, obojętnie czy będziesz się uczyć sqlite, ms sql, Oracle czy innego postgresa, to będzie to wyglądać prawie tak samo, więc nie będziesz mieć problemu ze zmianą technologii. Różnice są na bardziej zaawansowanym poziomie.
@JoeGlodomor: dzięki, potrzebuje właśnie do od pytań z różnych baz i ew przekształceń mało skomplikowanych i sklejania kilku baz danych do Excela prosto albo power query czy do power BI. To może do oryginalnego pytania - polecasz jakiś kurs? Właśnie kończę dataquest.
@notoelo: niestety nie znam żadnych kursów, podstaw sql to uczyłem się lata temu. Ale ogólnie w kursach najważniejsze przynajmniej dla mnie jest to, żeby były przystępne. Jak ktoś mówi / pisze w sposób, którego nie chce mi się słuchać/czytać, to szukam innego.
@notoelo:

A chciałbym pójść do IT jako Business Analyst

Wszystko spoko, tylko skille które opisujesz (SQL, Python, VBA) bardziej pasują do Data Analyst, może jakimś BI.

Business Analyst to zupełnie inne stanowisko, chociaż często mylone przez firmy w ogłoszeniach, które polega na zbieraniu wymagań i rozpisaniu dokumentacji, czyli bardziej przydatne tutaj są umiejętności modelowania, BPMN, UML i tak dalej
@hiszpanskizdobywca: thx za protip. Opierałam się na ogłoszeniach i na opisach stanowisk, bo mam sporo soft skilli i doświadczenie w pisaniu dokumentacji pod małe projekty od strony biznesu i jako account manager, działy operacyjne i marketing, a nawet zrobiłam sobie certyfikat zarządzania projektami. Ale w sumie przebranzawiam się min po to żeby się z ludźmi nie #!$%@?ć to jednak Data Analyst bardziej w moim sercu.