Wpis z mikrobloga

#cukier #inflacja
Dlatego ceny cukru w sklepach mieszczą się jeszcze w granicach 4-5 zł za kilo. I są dużo niższe niż w hurtowniach, które kalkulują je już na podstawie rosnącego popytu, a przede wszystkim na bazie szacunku cen po tegorocznych zbiorach buraków. Trudno mieć złudzenia, że surowiec będzie tani, nawet jeśli susza nie ograniczy plonów buraków zbyt mocno. Eksperci szacują, że koszty upraw oraz produkcji cukru będą w tym roku o przynajmniej 40 proc. wyższe niż w poprzednim sezonie. I to jest już uwzględnione w jego hurtowych cenach, które tylko u nielicznych dystrybutorów są jeszcze niższe, w przeliczeniu na kilogram, niż 6 zł. W większości przypadków są oferowane w cenach 6,50 – 7 zł.
https://www.onet.pl/biznes/newsweek/cukier-bedzie-dostepny-problemem-sa-ceny-ktore-wkrotce-bardzo-wzrosna/zt0xg8m,452ad802
  • 4