Aktywne Wpisy
kobiaszu +440
Hajo86 +8
Cześć,
Sprzedajemy dom i trochę się spinam z moją różową bo ona chce skorzystać z usług pośrednika, a ja jestem temu przeciwny, bo nie widzę żadnych korzyści z tego płynących, a zapłacenia 1-2% transakcji (13-26k) wydaje mi się całkowicie nieadekwatne. Bo co taki pośrednik może mi zaoferować jako sprzedającemu? Ogłoszenia sam sobie wystawię razem z "promowaniem" (co ciekawe, mnóstwo pośredników dzwoni i oferując swoje usługi, i nie specjalnie potrafią mi powiedzieć co mogą dla mnie w ogóle zrobić). Pomogą w pisaniu umowy przedwstępnej? Po mimo tego, że kończyłem prawo, to umowa przedwstępna będzie spisana u notariusza i nawet jestem gotowy za nią zapłacić. Zleci wycenę? Spoko moja różowa jest rzeczoznawcą (fakt nie wycenia domków czy mieszań tylko komercje- fabryki, magazyny, instalacje etc). Pośrednik zrobi profesjonalne zdjęcia? No spoko, ale kupujący i tak musi przyjść i zobaczyć sam, przecież nie kupi mieszkania jak spodnie w sklepie internetowym - zwrotów nie ma.
Nie wiem jak pracują pośrednicy w nieruchomościach, ale jeśli mają klienta, który szuka jakiegoś rodzaju nieruchomości no to chyba nie polegają wyłącznie na swojej bazie, tylko właśnie przeglądają ogłoszenia i mogą mu zaoferować, że coś znaleźli wtedy jest to dla mnie zrozumiałe, że się za ten czas płaci.
Jak
Sprzedajemy dom i trochę się spinam z moją różową bo ona chce skorzystać z usług pośrednika, a ja jestem temu przeciwny, bo nie widzę żadnych korzyści z tego płynących, a zapłacenia 1-2% transakcji (13-26k) wydaje mi się całkowicie nieadekwatne. Bo co taki pośrednik może mi zaoferować jako sprzedającemu? Ogłoszenia sam sobie wystawię razem z "promowaniem" (co ciekawe, mnóstwo pośredników dzwoni i oferując swoje usługi, i nie specjalnie potrafią mi powiedzieć co mogą dla mnie w ogóle zrobić). Pomogą w pisaniu umowy przedwstępnej? Po mimo tego, że kończyłem prawo, to umowa przedwstępna będzie spisana u notariusza i nawet jestem gotowy za nią zapłacić. Zleci wycenę? Spoko moja różowa jest rzeczoznawcą (fakt nie wycenia domków czy mieszań tylko komercje- fabryki, magazyny, instalacje etc). Pośrednik zrobi profesjonalne zdjęcia? No spoko, ale kupujący i tak musi przyjść i zobaczyć sam, przecież nie kupi mieszkania jak spodnie w sklepie internetowym - zwrotów nie ma.
Nie wiem jak pracują pośrednicy w nieruchomościach, ale jeśli mają klienta, który szuka jakiegoś rodzaju nieruchomości no to chyba nie polegają wyłącznie na swojej bazie, tylko właśnie przeglądają ogłoszenia i mogą mu zaoferować, że coś znaleźli wtedy jest to dla mnie zrozumiałe, że się za ten czas płaci.
Jak
Obie technologie i języki znam na bardzo podobnym poziomie.
Jak tak przeglądam sobie oferty pracy i wymagania, to mam wrażenie, że jeśli wybrałbym .NET, to częściej mogę trafić na legacy projekty (albo jakieś windowsowe appki xD), starsze wersje .NET (.NET Framework zamiast .NET Core), częściej pracę w biurze (interesuje mnie full remote), korpo atmosferę itp. Dodatkowo gdybym miał robić przy nich coś na froncie, to mam wrażenie, że technologicznie mogą być zacofane np. jquery, angularjs ( ͡° ͜ʖ ͡°). Uważam C# za bardzo przyjemny i nowoczesny język (i kompilowany!), w którym bardzo łatwo mi się w nim odnaleźć oraz zrozumieć czyiś kod. Dodatkowo moim zdaniem najlepszy ze wszystkich technologii tooling (Jetbrains Rider lub jak ktoś woli VS, to ReSharper). ASP .NET Core to świetny framework do pracy (wiele udogodnień, EF, wydajność). Fajnie byłoby poznać czyjąś opinię o pracy w tej technologii, ponieważ bardzo mnie kusi, ale nie jestem pewien, czy to dobry krok.
Co do Node, to wydaje mi się, że mogę trafić na mniejsze teamy i nowocześniejsze projekty, które będzie się w przyjemniejszej atmosferze robić. Nie podoba mi się natomiast to, że każdy projekt może wyglądać zupełnie inaczej (niby jest Nest, który jest OK, aczkolwiek nie ma takiego jednego frameworku, jak w przypadku .NET), mniej stabilne i bardziej ograniczone libki. Wspominałem, że w niedalekiej przyszłości chciałbym na fullstacku robić i wtedy mogę używać np. Nexta lub Remixa, co może fajnie współgrać.
Jakieś rady?
#programowanie
Obecnie właśnie pracuje z nodem i tutaj rzeczywiście mam okazję do pracy z samymi najnowszymi
Komentarz usunięty przez autora