Wpis z mikrobloga

Jestem w trakcie zmiany technologii (aktualnie C++, gamedev) przez powiedzmy częściowe wypalenie się. Chciałbym pójść na backendowca, a w niedalekiej przyszłości fullstack. Nie mogę się zdecydować, czy wybrać C# (.NET), czy JS/TS (Node).
Obie technologie i języki znam na bardzo podobnym poziomie.

Jak tak przeglądam sobie oferty pracy i wymagania, to mam wrażenie, że jeśli wybrałbym .NET, to częściej mogę trafić na legacy projekty (albo jakieś windowsowe appki xD), starsze wersje .NET (.NET Framework zamiast .NET Core), częściej pracę w biurze (interesuje mnie full remote), korpo atmosferę itp. Dodatkowo gdybym miał robić przy nich coś na froncie, to mam wrażenie, że technologicznie mogą być zacofane np. jquery, angularjs ( ͡° ͜ʖ ͡°). Uważam C# za bardzo przyjemny i nowoczesny język (i kompilowany!), w którym bardzo łatwo mi się w nim odnaleźć oraz zrozumieć czyiś kod. Dodatkowo moim zdaniem najlepszy ze wszystkich technologii tooling (Jetbrains Rider lub jak ktoś woli VS, to ReSharper). ASP .NET Core to świetny framework do pracy (wiele udogodnień, EF, wydajność). Fajnie byłoby poznać czyjąś opinię o pracy w tej technologii, ponieważ bardzo mnie kusi, ale nie jestem pewien, czy to dobry krok.

Co do Node, to wydaje mi się, że mogę trafić na mniejsze teamy i nowocześniejsze projekty, które będzie się w przyjemniejszej atmosferze robić. Nie podoba mi się natomiast to, że każdy projekt może wyglądać zupełnie inaczej (niby jest Nest, który jest OK, aczkolwiek nie ma takiego jednego frameworku, jak w przypadku .NET), mniej stabilne i bardziej ograniczone libki. Wspominałem, że w niedalekiej przyszłości chciałbym na fullstacku robić i wtedy mogę używać np. Nexta lub Remixa, co może fajnie współgrać.

Jakieś rady?

#programowanie
  • 5
  • Odpowiedz
@xquoris Nie dam ci rady, ale jak przeczytałem to trochę smiechłem. Mam kilkuletnie doświadczenie w jednej i drugiej technologii i było dokładnie tak jak napisałeś ( ͡º ͜ʖ͡º) Przy czym nie narzekam bo praca z C# nauczyła mnie wielu dobrych praktyk itd, generalnie sporo cennego doświadczenia jeśli chodzi o samo programowanie.

Obecnie właśnie pracuje z nodem i tutaj rzeczywiście mam okazję do pracy z samymi najnowszymi
  • Odpowiedz
@uzytkownik_wykop_pl: Mam takie dziwne wrażenie, że gdybym wybrał .NET, to trochę jakbym poszedł w Jave i trafiłbym na ludzi, który niezbyt rozwijają się, żyją w bańce Microsoftu i pewnie też część z nich zdecydowanie starszych niż ja - 26 lat (lub studenciaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
  • Odpowiedz