Wpis z mikrobloga

Ostatnio wymieniałem komputer. Nowa płyta, procek itp. Mówię kupie sobie 3 nowe wiatraki co by może lepszy airflow obudowy był. Obudowa to SilentiumPC Regnum RG2 kupiona w 2k18. I jeżeli chodzi o logistykę tej obudowy to jedno wielkie "XD". Chcesz zamontować sobie 3 wiatraki na przodzie? Spoko, problem jest taki że "cypek" od filtru przeciwkurzowego blokuje najwyższy wentylator. Pomijając fakt że nie miałby skąd pobierać powietrza bo w tej części panel nie ma otworów. A i chcesz sobie zamontować wentylatory przy komorze zasilania co by też brało powietrze? No nie bardzo bo musisz mieć dedykowane śrubki, inaczej nie przykręcisz. Czy teraz dalej Silenitumy to taki szrot? Dzisiaj zamówiłem be quiet pure base 500DX, ale jeżeli chodzi o obudowy to nie polecam
#pcmasterrace
  • 5
  • Odpowiedz
@Atreyu: Sam zauważyłem że poza polskim rynkiem Silentium nie istnieje. Liczyłem chociaż na to że jak kupie sobie jakieś wiatraczki co by polepszyć nawiew to będę mógł przykręcić. A tu się okazuję że muszę kombinować z montażem bo śrubki dołączone do zestawu nic mi nie dadzą. Śmiech na sali
  • Odpowiedz
W miarę tanio, w miarę dobrze

@Atreyu: to chyba najlepsza recenzja ich obudów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

SilentiumPC Regnum RG2 kupiona w 2k18

@Dupazbita: w nowych modelach "poprawili" kwestię airflow. Ten sam "problem" miałem w Aquariusie (X70W). To pewnie kwestia tego, że na górze tych obudów jest miejsce na napęd CD i producent nie przewidział, że ktoś będzie tam chciał instalować wentylator.
  • Odpowiedz
@Dupazbita buda z 2k17 za 150 zł vs 500dx za 450-500 zł xd? Spc obecnie robi jedne z bardziej opłacalnych cena/wydajność chłodzenia i fluctucy. Sam mam vt4v i ani na airflow ani na wykonanie czy dołączone wentylatory nie narzekam. Starsze konstrukcje faktycznie nie grzeszyły airflowem, ale zabudowane fronty kiedyś miała praktycznie każda buda.
  • Odpowiedz
@piesnapolu: Czy ja porównuję te dwie rzeczy? Po prostu wytykam oczywiste błędy tej obudowy. Kupując obudowę za taką cenę nie spodziewałem się fajerwerków. Ale serio, producent podaje w specyfikacji że panel przedni 3 wiatraki 120mm. Fajnie że to podał, gorzej że zaczep od filtru przeciwkurzowego blokuje wiatrak. A żeby zamontować jeden na samym dole potrzeba dedykowanych śrubek. Do tego przód jest zabudowany w połowie. Od połowy w dół za żeberkami
  • Odpowiedz