Aktywne Wpisy
_aqq +106
Adamfabiarz +18
W 25,5 miesiąca przejechane 85 tys. km. Skoda Fabia III Kombi 1.0 MPI 60 KM w gazie.
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
W ciągu kolejnych ok. 3 miesięcy zrobię kolejne parę tys. km i Fabia przestaje być moim daily, bo trochę zmieniła się mi koncepcja pojazdowa (przede wszystkim: potrzebuję większego auta - przesiadam się na Dacię Jogger). Niemniej, o Fabii mogę jedynie powiedzieć same dobre słowa, że zacna maszyna. Zaplusuj aby oddać respekt.
(więcej fotek w komentarzach)
Tytuł: W poszukiwaniu granic Ameryki. Wyprawa Lewisa i Clarka
Autor: Stephen E. Ambrose
Gatunek: historia
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
Jako książka historyczna z pewnością ciekawa, nie sprawdza się jednak jako literatura podróżnicza- pozycja dość "flegmatyczna", zdecydowanie zbyt długa. Książka ta to też w dużej mierze opracowanie dzienników członków wyprawy, zbyt często miałem wrażenie, że czytam jedną ze swoich prac pisemnych na studiach- całość polepiona niezbyt zręcznie z różnych źródeł.
Zaskoczeniem na duży plus było natomiast przybliżenie jak funkcjonowało młode państwo amerykańskie na poziomie administracyjnym, z jakimi wyzwaniami musiało się mierzyć i jak wyglądało życie w nim. Sporo można się dowiedzieć o tym jaki był stan ówczesnych dróg, jak działała poczta, biurokracja. Ciekawe były też opisy życia ludzi pogranicza, czyli traperów, handlarzy, żołnierzy. Z tego względu jest to książka godna polecenia wszystkim fanom #rdr2 . Na uwagę z pewnością zasługują też fascynujące opisy społeczności Indian, szkoda że jest ich niewiele.
#bookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-08-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: historia, archeologia, polityka