Aktywne Wpisy
whitewolfik +235
Po ponad dziewięciu latach sąd wydał postanowienie w sprawie wniosku o służebność drogi koniecznej, złożonego przez sąsiada przeciwko mnie, gminie, i jeszcze jednemu sąsiadowi.
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
Na ogłoszeniu postanowienia byłem tylko ja i wnioskodawca.
Nie było żadnych niespodzianek. Sąd zasądził drogę konieczną o szerokości 8m przez 2 działki gminne i pole mojego sąsiada w kształcie pokrywającym się z planem zagospodarowania przestrzennego. Za pierwszą działkę gminną nie sąd zasądził opłaty, za działkę, którą niedawno sprzedałem
kotka-a 0
Wolyn nie wzial sie z prozni(kluczowy tez byl moment dziejowy kiedy takie zbrodnie byly niemal na porzadku dziennym), natomiast Polakow interesuje tylko martyrologia.
#polska #ukraina #niemcy #rosja
Im wiecej o historii II RP czytam tym wiekszego przekonania nabieram ze my na to w pocie czola pracowalismy. Miedzy innymi za te wlasnie dziesiatki tysiecy polskich ofiar na Wolyniu stawialbym tych sanacyjnych pulkownikow pod sciana.
Mimo wszystko najwiekszy wplyw na to co sie stalo mialo niemieckie przyzwolenie i moralne usprawiedliwianie masowych mordow na cywilach.
Niemcy nie pilnowali porzadku na prowincji, w miastach nie bylo ludobojstwa
Tak, ale ta zdecydowanie trudniej byloby Niemcom nakrecac antypolskie nastroje gdybysmy tam pare lat temu cerkwi z dymem nie puszczali.
https://klubjagiellonski.pl/2016/10/10/ii-rp-nie-lubila-ukraincow/
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Temat wiecznie spychany na margines, ponadto "polacy" uwielbiają go relatywizować, powtarzając propagandę ukraińską jakoby była to nasza wina, bo niszczyliśmy cerkwie i traktowaliśmy ich jako obywateli drugiej kategorii. Można w ten sposób
@IdillaMZ: to zdanie jest równie nikczemne. Do eksplozji nienawiści w decydującym stopniu przyczynili się ukraińscy nacjonaliści i ich chore plany stworzenia własnego państwa poprzez czystki etniczne i wyrżnięcie w pień Polaków mieszkających na kresach, a nie dyskryminacja ukraińców w II RP, która co najwyżej mogła ułatwić w pewnym stopniu mobilizowanie ukraińskich chłopów do udziału w ludobójstwie.
Aczkolwiek
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@IdillaMZ:
Nie trzeba miec panstwa zeby miec "rzad dusz" a takze liderow takiego wlasnie "rzadu". Bandera byl przeciez uznanym przez ogól Ukraincow politykiem (!) ktorego wiekszosc (tu moge sie mylic, moze ktos poprawi) wskazywala jako ich politycznego przywodce. I to Bandera przeciez nadawal ton oraz decydowal za pomoca jakich srodkow ta ukrainska panstwowosc zostanie wywalczona.
My taki "rzad dusz"
Skrajna prawica i rosyjskie boty mają prostą odpowiedź, to ukraińskość do tego doprowadziła, więc to z ukraińskością należy walczyć. Dlatego co ciekawe o roli
@IdillaMZ: Nawet z formalnego punktu widzenia Niemcy są (współ)odpowiedzialni - za porządek na okupowanym terenie odpowiada okupant. Nie może to oczywiście zdejmować odpowiedzialności z UPA/OUN i reszty sprawców, nacjonalizm ukraiński niestety był szowinistyczny w swojej istocie i zrodził potworne zbrodnie.
Wcale nie uwazam ze doprowadzila do tego "ukrainskosc" i ze trzeba z tym walczyc. Mysle ze do macicieli ktorzy nas na siebie konsekwentnie napuszczali trzeba tez doliczyc Austro-Wegry. Gdybym mial za problemy w naszych relacjach obwiniac kogolowiek to bylyby to Austro-Wegry wlasnie. A wyrzniecie 150 tysiecy ludzi.... to juz Europa jak i swiat widzial nawet bez totalitaryzmow.
Mysle ze Wolyn byl wypadkowa bardzo wielu czynnikow. Beznadziejnej polityki II RP wobec
@Makak87: Im więcej Cię czytam tym bardziej się zastanawiam jak można wypisywać bzdury w każdym temacie na który się wypowiadasz. Wiesz kto to był Pieracki i dlaczego został zamordowany?
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
https://klubjagiellonski.pl/2016/10/10/ii-rp-nie-lubila-ukraincow/