Do czego w piecach dwufunkcyjnych gazowych montuje się zasobnik z ciepłą wodą użytkową? Przeciez on ma grzac przepływowo. A tak to się energia marnuje.
@7160: Bo piec daje wodę ze zmianami temperatury, jest czas reakcji. Poza tym jest minimum przepływowe poniżej piec nie zadziała i masz zimną wodę wtedy.
My nie mamy zasobnika i to w miarę działa, nawet pod prysznicem z dobrą bateria termostatyczną, trzeba poczekać ten początek jak się rozgrzeje i później już działa równo.
@Luks_x: Mam porównanie. Wcześniej mieliśmy dom z piecem gazowym przepływowym, a teraz w nowym domu jest zbiornik. Wtedy szło miesięcznie ok. 10 metrów sześciennych wody, teraz ok. 7 metrów sześciennych. Sama jestem w szoku, że aż tyle szło na wachlowanie wajchą żeby znaleźć idealny punkt żeby nie leciała zimna albo wrzątek. Teraz mamy baterię termostatyczną, a prysznic jest bardzo blisko (za ścianą) od zbiornika, więc praktycznie od razu leci ciepła
@asiajasiabasia: Ja piszę o nowych piecach gdzie jest malutki zbironik+ przepływka. U mnie jest to zbiornik 46l i nigdy nie brakło wody. Nie zajmuje miejsca i to rozwiązanie się znakomicie sprawdza. Po za tym porównywać dwa domy nie ma co. Obecnie rury są cienkie i szybko nadpływa woda z pieca.
@Luks_x: Dobra nie doczytałam. Myślałam że chodzi o osobny zbiornik i o marnowanie wody nie energii :) też myślę że zbiornik to dobre rozwiązanie. Piec przepływowy bez zbiornika to porażka.
#gazownictwo #ogrzewanie #cieplownictwo #budujzwykopem
pewnie też stabilniejsza temperatura wody
My nie mamy zasobnika i to w miarę działa, nawet pod prysznicem z dobrą bateria termostatyczną, trzeba poczekać ten początek jak się rozgrzeje i później już działa równo.
Po za tym porównywać dwa domy nie ma co. Obecnie rury są cienkie i szybko nadpływa woda z pieca.