Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika #offgrid #oze #energetyka

Czy jakiś mirek ma może instalację PV offgridową lub posiada zestaw baterii które zasilają mu dom ?
Zastanawiam się na ile musi być przewymiarowana PV lub ile w praktyce trzeba się wspomagać spalinowym generatorem w zimie.
Jestem świadom żę ceny akumulatorów zabijają sensowność pod względem ekonomicznym, ale nie o to pytam.

Dodatkowo zastanawiam się na ile sensowne byłoby zasilanie domu z PV w dzień i ładowanie akumulatorów i używanie tej energii w nocy, oraz w okresach w niedostatecznego nasłonecznienia ładowanie baterii w nocy z taryfy G12 lub bycie prosumentem.
Issac - #fotowoltaika #offgrid #oze #energetyka

Czy jakiś mirek ma może instalację...

źródło: comment_1656275200B540jG3IiNujlu1NmjXX3k.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dodatkowo zastanawiam się na ile sensowne byłoby zasilanie domu z PV w dzień i ładowanie akumulatorów i używanie tej energii w nocy, oraz w okresach w niedostatecznego nasłonecznienia ładowanie baterii w nocy z taryfy G12

@Issac: no ale przecież to już jest.....
Mam rozwiązanie Huawei i dokładnie tak robię.
Dzięki temu nie korzystam praktycznie z drogich taryf prądu tylko pobieram w taniej.
Oczywiście jak jest słońce to wogole nie pobieram
  • Odpowiedz
@Mateos2: masz jakieś wykresy zużycia oraz możesz napisać dokładnie jaki masz zestaw aku/pv/inwerter ?
(oraz co z CWU, siła, kuchenka, bardziej prądożerne urządzenia, jakie zużycie zimą ? Ile msc, w gole nie pobierasz z sieci? jesteś prosumentem ?)
  • Odpowiedz
@Issac: @Bad_Wol

2* zestaw: Huawei 5ktl-m1 + luna2000 5kwh
Ustawiony na ładowanie z paneli i z grida w tanich godzinach.
Rozładowanie tylko w określonych godzinach.
Jeden moduł 5kwh umożliwia ładowanie rozładowanie max 2.5kW ; ja mam ustawione 1.5kW żeby na trzy godziny drogiej taryfy starczało
Czyli max mogę 3kw (1 kw na faze) pobierać z magazynu - reszta będzie dobrana z sieci
  • Odpowiedz
@Issac: obecnie się nie opłaca moim zdaniem, może od nowego roku.
@Mateos2: Ten Twój magazyn jets na LiFePO4 czyli po 5tys cykli będzie miał już z 50% pojemności. Kosztuje 13 tys
5000 cykli x średnia pojemność 4 daje przez 13,5 roku 20tys kWh przewalone przez magazyn. Jak na każdej kWh zarobimy 1zł to ma to sens. Jak obecnie jest to ok 0,3zł to nie ma to sensu
  • Odpowiedz
@Issac: Mam PV i taryfe G12w. Co prawd mam stare zasady ale na nowych nie wygląda to jakoś bardzo inaczej dziś. PV pokrywa mi w 100% droga taryfę a dokupuje troche taniej. Za 2 połowę 2021 dokupowałem po 0,39zł. Jakbym dołożył tyle paneli żeby nie dokupywać to czas zwrotu tych dodatkowych paneli miałbym 11 lat. Dziś chyba na nowych zasadach skupowanie energie na nowych zasadach skupowana jest po 0,466 zł/kWh
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zibizz1: co się zmieni od nowego roku ?
Co do kalkulacji to nie każdemu zależy na ekonomii rozwiązania, ale np. Na nieprzerwanym ciągu energii i niezależności, nie położysz na tym ceny.
  • Odpowiedz
@Issac: URE zaktualizuje ceny dla konsumentów, wiec można się spodziewać wzrostu ceny, na pewno o ponad 100%. Awaryjnie mam agregat 7,2kW z AVR i się świetnie spisuje, obecnie używam z 3 razy w roku. Jak przerwy w energii będą >20 w roku to wtedy może offgrid ma sens. Sam już to planuje ale zamierzam pójść w wiatr żeby lepiej pokryć 200-300W które mam całą dobę.

Zima no moim przykładzie obecnie:
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zibizz1: ja mam awaryjnie agregat na LPG 5kW i już 100 motogodzin wypracował. Polecam na przyszłość gdyż butla z LPG może stać latami w porównaniu do PB/ON.
Zastanawiałem się czy nie wsadzić przetwornicy na jedną fazę tylko w formie UPSa (nie mam żadnych 3fazowych urządzeń w domu)
  • Odpowiedz
Ten Twój magazyn jets na LiFePO4 czyli po 5tys cykli będzie miał już z 50% pojemności.

@zibizz1: producent twierdzi co innego i bez urazy, ale jemu ufam bardziej niż wykopkom :)
Huawei warrants that the product retains either eighty percent (80%) of Usable Energy for ten (10) years from the
dispatch from Huawei, or for a Minimum Through Output Energy of 13.17MWh which is calculated from the
commissioning date by
  • Odpowiedz
@Mateos2: ale ja napisałem 13,5 lat i 20MWh a producent gwarantuje 80% po 10lat lub 13MWh(output) to chyba jest różnica. To jest ~3tys cykli. Czyli masz ciut lepsza gwarancje bo to daje 60% po 5tys cykli, zazwyczaj gdy producent wstawi 5% większa pojemność niż te w specyfikacji. Producenci dają najczęściej 2tys cykli gwarancji a typowe mają jak napisałem 50% po 5tys cykli i 20% po 8 tys cykli.
  • Odpowiedz
@zibizz1: no dokladnie
Ale wychodzi że wystarczy mi 1zl ma 1kWh zarobić
Nawet niecałe bo nie muszę mieć UPSa w domu

A blisko tego jestem już przy dzisiejszych cenach .

Jeszcze tylko zrobię przełączanie w tryb wyspowy i wogole mam to co chciałem
  • Odpowiedz
@Mateos2: dokładnie, tez uważam że 1zł/kWh to można śmiało magazyn kupować. Tylko jak dziś można pchając w siec o dowolnej porze zarobić 0,45gr a w szczycie w domu da się kupić po nawet 80gr to się nie spina. Praca wyspowa to może ma sens od 20 przerw w dostawie w roku, jak mniej to agregat jest dużo tańszy. Offgrid natomiast jest dobry tam gdzie nie ma sieci.
  • Odpowiedz