Wpis z mikrobloga

Hej. Zmarł mi ojciec. Nie byłem z nim w najlepszych stosunkach ale odwiedzałem go 3-4 razy w roku + telefon co miesiąc dwa. Siostra dwa razy częściej i lepiej sie dogadywali. Miał konkubinę od 20 lat. Przy zwłokach oświadczyła siostrze, zo ona jest żoną jego od 3 lat. Zdziwiło nas to bo nikt o tym nie wiedział. Nawet jego brat sąsiedzi itd.
W grudniu 2019 ojciec miał wylew problemy z mówieniem pamięciom.
Wyciągnęliśmy akt slubu. Okazało się , że ślub w marcu 2020 czyli 3 miesiące po wylewie gdzie w tamtym czasie ciężko się z nim rozmawiało miał problemy z składnym układaniem zdań powtarzanie się.
Z ciekawostek przysposobił sobie przy tym ślubie. Dwójkę dorosłych dzieci tej kobiety.
W grę wchodzi mieszkanie i udział w nieruchomości po dziadkach, auto z 2007.

Czy mozna podważyć taki ślub? Nie jestem pewien czy ojciec wiedział, że jest żonaty.
Jakieś inne pomysły?

#prawnik #spadek
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hobelik: , będzie trudno podważyć ślub cywilny , gdyby po wylewie poszedł do notariusza , podważenie testamentu notarialnego też było by trudne a przy majątku jakim jest mieszkanie i udział w jakiejś działce czy domku to mało oplacalne. A najprawdopodobniej po wylewie był ślub żeby zabezpieczyć konkubinę i jej dzieci , dla ciebie i siostry zachowek takie życie.
  • Odpowiedz
@banjo: już nie pamiętam ale gdzieś w roku 1850r miałem w rodzinie taką sytuację że mężczyzna ożenił się z wdowa która miała dwójkę dzieci pomimo faktu że nie były to dzieci biologiczne głowy rodu to nadal uważamy potomków tej linii za rodzinę. Co do prawa dziedziczenia to nie chce mi się sprawdzać. Ale wydaje mi się że dziedziczą wdowa po zmarłym i dzieci z pierwszego małżeństwa.
  • Odpowiedz