Wpis z mikrobloga

Rozmawiałem wczoraj z gościem na temat utrzymania własnej żaglówki na mazurach i mówił mi, że tak średnio trzeba przyjąć 1-2% wartości łódki to tyle miesięcznie mnie będzie kosztowało jej utrzymanie. To kupując taką Sasankę z tego roku to na rok bym musiał wywalić 12k-24k zł? Wiadomo mogą się różne problemy przytrafić i to takie liczenie na oko :)

#zeglarstwo #mazury #zaglowki
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@botereq: Zasada jest taka że do 4 tygodni mądrzej jest czarterować, jeżeli nie masz zamiaru pływać po dwa miesiące i dłużej to pchanie się w jacht jest debilizmem.

Dopiero własny ma przewage jak chcesz na całe wakacje gdzieś popłynąć ale mazury nie są do miesięcznych rejsów przecież.

Własny morski i trzymiesięczne urlopy - tak spoko, poniżej nie warto
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@botereq: 6 tysięcy licz za port plus zimowanie. Za to na luzie weźmiesz czarter na dwa tygodnie.
Bez sensu jeśli nie masz działki na mazurach gdzie będziesz trzymać i slipowac tylko kiedy pływasz.
  • Odpowiedz
@botereq: wszystko co napisali przedmówcy to nie prawda.
Port za sezon: 2500 zł
Zimowanie lub transport: 1000 zł - 3000 zł
Serwisowanie kosztuje, ale to sama przyjemność.
Własna łajba ma też inne swoje plusy.

Aktualnie ceny czarterów idą horrendalnie w górę i zbliżają się do cen za jachty morskie.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@botereq: jeszcze głupszy pomysł.
Zrobią syf burdel #!$%@? coś to jeszcze drożej wyjdzie
Jak nie masz zamiaru spędzać całego sezonu na wodzie to wynajmuj od kogoś.

To jak z babą. Można mieć seks z miłości i za pieniądze. Tyle że ten za pieniądze wychodzi taniej
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: @el009: @Gruby_Wujo: a czemu Panowie zakładacie najgorszy scenariusz? Pływałem z nimi nie raz, samochody też sobie pożyczaliśmy nie raz - wiadomo, że mogą się różne sytuacje życiowe zdarzyć nawet mi na takiej łódce, ale gdybym im nie ufał to bym takiego scenariusza nawet nie zakładał
  • Odpowiedz